Select Page

Svi znamo za zdravstveni učinak meda, ali znate li razlikovati domaći med od umjetnog?

Na policama trgovina često se može pronaći različiti med. Onaj za kojeg se tvrdi da je domaći, ali i onaj koji je umjetni, a napravljen je od različitih zaslađivača. Ipak, postoji nekoliko načina kako se najlakše može prepoznati prirodni med od onog kupovnog.

Prije svega jasan znak da se radi o prirodnom medu je ako se med nakon nekog vremena kristalizira. Mnogi ljudi misle kako to nije dobar znak pa često bacaju ovaj med, iako ne bi to trebali raditi.

Drugi je znak cijena meda. Domaći med će češće biti skuplji nego onaj koji nije nastao prirodnim putem. Med koji je umjetan će također imati i nešto drugačiji okus. Moguće je da će biti nešto slađi jer u sebi ima dodatna umjetna sladila.

Osim toga, postoji i test kojim možete isprobati i otkriti kakav med konzumirate. Dodajte žlicu meda u čašu vode. Ako se radi o prirodnom, čistom medu, on će se zgrudati i pasti na dno čaše, dok će se med koji je lažan početi otapati u vodi. Drugi način kojim se može provjeriti kvaliteta meda je da ga se stavi na papir. Može se raditi o papiru za pečenje ili običnom papiru. Čisti med će ostati na papiru i neće ga probiti.

Evo još nekih savjeta za konzumaciju meda. Preporuča se da se med jede plastičnom ili drvenom žlicom kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva, a važno je i obratiti pozornost na koju ga se temperaturu stavlja jer kod temepratura većih od 40 stupnjeva također gubi svoja svojstva.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading