Select Page

Svjetski je dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Sigurna krv spašava milijune života

Svjetski je dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Sigurna krv spašava milijune života
Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi (14. lipnja) Crveni križ FBiH svim dobrovoljnim darivateljima upućuje iskrene čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju darivanjem krvi kojom spašavaju ogroman broj bolesnih i ozlijeđenih građana naše zemlje.

Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi je “Sigurna krv spašava živote” pod sloganom “Daj krv i učini svijet zdravijim”. Ideja je fokusirati se na doprinos koji pojedinac – darivatelj može dati u cilju poboljšanja zdravlja ostalih u zajednici.

Davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i kvalitetno osiguranoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim, i u hitnim situacijama.

Kroz kampanju pozivamo sve više ljudi širom svijeta da dobrovoljnim darivanjem postanu spasioci.

Naime, svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milijuni života svake godine. A samo jednom dozom darovane krvi mogu se spasiti i do tri života.

Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo te da svi, u svakom trenutku, i bilo gdje u svijetu, trebaju imati pristup sigurnoj transfuziji krvi.

Činjenica je da se dovoljne količine krvi mogu osigurati samo redovnim daraivanjem ove dragocjene tekućine.

Inače, Crveni križ Federacije BiH kroz strukturu, koju čini 10 organizacija Crvenog križa županija i 79 organizacija Crvenog križa općina, godišnje u prosjeku organizira oko  530 akcija prikupljanja krvi u kojima sudjeluje oko 22.500 darivatelja. Tijekom godine se u akcijama prikupi oko 32.000 jedinica krvi, priopćeno je iz federalnog Crvenog križa.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading