Select Page

Tomislav Karamarko prvi čelnik HDZ-a Hrvatske koji je prisustvovao obljetnici utemeljenja HR Herceg-Bosne

Tomislav Karamarko prvi čelnik HDZ-a Hrvatske koji je prisustvovao obljetnici utemeljenja HR Herceg-Bosne

Tomislav Karamarko prvi čelnik HDZ-a Hrvatske koji je prisustvovao obljetnici utemeljenja HR Herceg-BosneHDZ BiH obilježio je dvadeset i četvrtu obljetnicu postojanja, a na svečanosti, kojoj je domaćin bio predsjednik Dragan Čović bilo je i izaslanstvo HDZ-a Hrvatske čiji je predsjednik Tomislav Karamarko poručio da će se nastaviti zauzimati za jednakopravnost Hrvata, što će biti i uvjet da Hrvatska podupre ulazak BiH u Europsku uniju. Predsjednik Karamarko je sudjelovao i na svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Domu ove stranke gdje je istaknuo kako podupire napredak BiH na europskome putu. Odgovarajući na novinarski upit o porukama iz Berlina gdje je najavljeno da su vrata EU otvorena i BiH, Karamarko je rekao kako će Hrvatska poduprijeti BiH, ali s jednim vrlo važnim uvjetom, objavio je Večernji list.

Snažna potpora

“Imat će (BiH) svekoliku vrstu potpore. Ono što je nama bitno i bit će uvjet svih uvjeta da Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju implementirati svoju konstitutivnost i biti ravnopravni s druga dva naroda. To je uvjet svih uvjeta. Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu čija je to domovina. To će biti glavni uvjet, a drugih neće biti. Mi ćemo biti na raspolaganju našim prijateljima u BiH svih naroda i političkih opcija da se BiH što prije uključi u Europsku uniju”, rekao je Karamarko, a prenosi njegove riječi Večernji list BiH. Njegov domaćin, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke da BiH do 2018. podnese zahtjev za članstvo u Uniji.

“Vrlo je jasan stav HDZ-a i njegovih dužnosnika u izvršnoj vlasti. I gospodin Bevanda koji je sudjelovao u razgovorima u Berlinu ima ispred sebe vrlo jasan projekt koji nazivamo ‘Naš odgovor’, a sastoji se od sedam načela kako vidimo uređenje i budućnost BiH. Druga točka, nakon federalizacije BiH kojim će se riješiti hrvatsko pitanje o jednakopravnosti, jeste upravo kandidacijski status BiH u EU u četverogodišnjem mandatu. Ja sam duboko uvjeren da to moramo uraditi i priključiti se zajednici zemalja koje imaju slične težnje. U suprotnom mi smo na pogrešnom putu. Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju slična identičan program unutar HNS-a, nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskoga puta”, rekao je Čović. Predsjednik HDZ-a Hrvatske je također naveo da njegova posjeta HDZ-u BiH dolazi kao najvećoj, sestrinskoj stranci.

Stožerna stranka

Upitan pak oko toga zašto su učestali susreti s predstavnicima HDZ-a BiH, a istodobno izostaju s predstavnicima HDZ-a 1990., Karamarko je poručio:

“Susrećem se sa stožernom hrvatskom strankom, koja je najveća i naša sestrinska stranka. Mi apeliramo, mi tražimo da taj stupanj jedinstva hrvatskog političkog korupusa bude što veći i što kvalitetniji”, rekao je čelnik HDZ-a. Karamarko je jučer nazočio i na svečanoj akademiji povodom 21. godšnjice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne. On je prvi čelnik HDZ-a Hrvatske koji je nazočio ovoj manifestaciji.

VLM

OGLASI

Loading