Select Page

TOTALNO LUDILO: Nije prošao zahtijev za “30 federalnih jedinica” i “cjepanjem države”

TOTALNO LUDILO: Nije prošao zahtijev za “30 federalnih jedinica” i “cjepanjem države”

Europski parlament u danas usvojenoj Rezoluciji pozvao je nadležna tijela u BiH “da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima u BiH”. Ne bez razloga. U BiH ne samo da se ne poštuju europski standardi i odbijaju zahtijevi za postojanjem rtv programa na jezicima konstitutivnih naroda, već su javni emiteri, koji bi trebali biti u službi potreba svih naroda i građana za objektivnim informiranjem, postali sredstvo za obmanjivanje javnosti.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Federalne televizije koja, usput govoreći, posluje na nezakonit način, bez legalnog menadžmenta i statuta, tako je već godinama u službi bošnjački unitarista i hegemonista. A da je ovaj javni rtv servis zahvatilo “totalno ludilo”, da se poslužimo kvalifikacijom Bože Ljubića, Federalna televizija potvrdila je u večerešanjem Dnevniku. Netočno izvještavajući o sadržaju danas usvojene Rezolucije Europskog parlamenta, za potrebe manipuliranja javnošću FTV je sugovornike pronašla upravo u zagovornicima hegemonizma i unitarizma i protivnicima europskih vrijednoosti.

U Rezoluciji, čiju je preliminiarnu verziju na hrvatskom jeziku objavio Hrvatski Medijski Servis, Europski parlament ističe da BiH “neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti”, poziva “sve političke vođe da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pri tom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načelo federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja”. Europski parlament dalje “poziva na provođenje presude Ustavnog suda o Mostaru”, “osuđuje nasilje nad službenicima koji rade na izborima u Stocu”, “traži kazneni progon počinitelja”. “Naglašava važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju naroda (presuda po apelaciji Bože Ljubića, op.aut.) da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na osnovu opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta BiH”.Traži se i “provedba presude u slučaju Sejdić-Finci, Pilav, Zornić”.

Federalna televizija, međutim, javnost obmanjuje kako hrvatski zastupnici za federalizaciju nisu dobili podršku. -Većina zastupnika ocijenila je da ovakve priče služe samo za ubiranje političkih poena, te se federalizacija u usvojenoj rezoluciji spominje u samo jednoj rečenici, navodi FTV, a objašnjenje za Federalnu televiziju daje ” “švedski” zastupnik u Europskom parlamentu Jasenko Selimović, za čije unitaristističke stavove u EP nisu imali razumjevanja:

“Sad neko predlaže kao rješenje za tu zemlju (‘ko biva on to gleda iz švedske perspektive, op. aut.) da se još više federalizira. Dakle, nije mogla da funkcioniše sa 14 parlamenata, a sad ćemo napraviti s 30 parlamenata da funkcioniše. To su, naravno, gluposti. Etničko dijeljenje BiH nema podršku u Europskom parlamentu”, tvrdi Selimović. No, ne kaže tkoje to tražio da se BiH “još više federalizira”, tko je tražio “etničko djeljenje”, a tko “30 federalnih jedinica”. Naravno, nitko.

Federalna televizija dalje izvještava kako je priča o federalizaciji u našoj zemlji izazvala najviše reakcija, ali da je i opozicija i pozicija složna – “neprihvatljive su bilo kakve podjele”.

A kako ne bi bili složni kadu “Sivom domu” za sugovornike i iz pozicije i iz opozicije biraju dužnosnike bošnjačkih unitarističko-hegemonističkih stranaka- SDA i SDP-a. Za viđenje hrvatskih pozicijskih i opozicijskih stranaka o Rezoluciji EP na FTV- mjesta nema.

No, zato Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA uvjerava javnost da u Rezoluciji Europskog parlamenta nije usvojeno baš ono što je on u pismu zastupnicima europskih pučana tražio da se ne usvoji.

“Više nema prostora na pozivanje na evropsku rezoluciju u smislu podrške za etničkom federalizacijom i daljim podjelama u BiH. To je vrlo jasno ovom prilikom iz Brisela rečeno”, veli Genjac, koji očito niti je pročitao Rezoluciju, niti mu je rečeno da je Europski parlament zasjedao u Strazbourgu, a ne Bruxellesu.

Da se i opozicija slaže s pozicijom, za potrebe Federalne televizije, potvrdila je Lana Prlić, dužnosnica SDP-a, stranke koja je majorizirala njezine sunarodnjake. Ona je gledala kako su hrvatski europarlamentarci htjeli “pocjepati državu”:

“Vidjeli smo da su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu htjeli da stave federalizaciju u prvi plan, što je sramotno da se kroz europske institucije, Europski parlament uopće dovodi takvo pitanje o cijepanju države”, veli mlađana dopredsjednica SDP-a za FTV. Kad poraste, valjda će shvatiti što je sramota. A ako ne shvati, možda postane i predsjednica SDP-a.

HMS

OGLASI

Loading