Select Page

Traži se donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja

Traži se donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja

Prva konstituirajuća sjednica Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH održana je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH.

Na dnevnom redu su bili: konstituiranje Odjela u novom sazivu, donošenje Poslovnika o radu, donošenje Plana rada za mandatni period, ali i rasprava o dva trenutno za branitelje HVO-a najaktualnija zakona, a to su Prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koji bi se ubrzo trebao naći u parlamentarnoj proceduri, kao i primjena Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji RH, koji je stupio na snagu 01.01.2019.godine, priopćeno je iz Ureda za informiranje GV HNS.

Potrebno je napomenuti da su odlukom novog voditelja Odjela generala Vlade Džoića u Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a koji je danas konstituiran, po prvi put uvršteni i na sjednicu pozvani i predstavnici HVO-a Regije Bihać, HVO-a Sarajevo, HVO-a Tuzla i HVO-a Brčko Distrikta, a u isti su uključeni i predstavnici svih udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici HNS-a iz zakonodavne i izvršne vlasti na razini BiH, Federacije BiH i Županija, predstavnici Zavoda MIO/PIO ali i predstavnici drugih institucija, organizacija i udruga koje su u svojem radu vezane za Domovinski rat, status i prava branitelja HVO-a i MUP-a HR HB, kao i predstavnici političkih stranaka članica HNS-a BiH.

Nakon jednoglasnog donošenja Poslovnika o radu i Plana rada Odjela za naredni mandatni period, primljena je informacija o aktivnostima na donošenju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Izvjestitelj po ovoj točki bio je Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, kao član radne skupine za izradu predmetnog zakona.

Nakon primljenih informacija u raspravu su se uključili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na razini FBiH, predstavnici ministarstava i uprava za branitelje županija, ali i drugi članovi Odjela. Nakon sveobuhvatne rasprave donesen je Zaključak kojim Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH podupire donošenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji uz obavezu hrvatskim zastupnicima i zaslanicima u Parlamentu FBiH da pri donošenju zakona, kroz isti osiguraju puno poštivanje ustavnih nadležnosti Županija, kao i Gradova i općina kao jedinica lokalne uprave, sukladno Ustavu FBiH.

O problemima u primjeni Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji RH, koji je stupio na snagu 01.01.2019.godine, izvjestitelj je bio Martin Frančešević, Pomoćnik Ministra branitelja FBiH. Nakon rasprave, donešen je Zaključak da se u cilju prevazilaženja problema u ostvarivanju prava pripadnika HVO-a po ovom zakonu u RH, žurno zatraži sastanak s predstavnicima Ministarstva branitelja i Zavoda za mirovinsko osiguranje RH s predstavnicima Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH, kako bi isti bili upoznati s administrativnim preprekama koje u ovom trenutku usložanjavaju i otežavaju ostvarivanje prava branitelja HVO-a u Republici Hrvatskoj.

S ciljem rješavanja statusa i ostvarivanja prava ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a, koji su prije stupanja na snagu izmjene Pravilnika (Zakona) na reviziji ocijenjeni s manje od 20% invalidnosti, na prijedlog voditelja Odjela generala Džoića, Odjel je jednoglasno usvojio Zaključak kojim se od prestavnika HNS-a u Vladi i Parlamentu FBiH traži pokretanje aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, sa čime je sjednica i završena.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading