Select Page

Trećina djece pati od bolova povezanih s rastom

Trećina djece pati od bolova povezanih s rastom

Ako se dijete žali na grčeve, bolove u mišićima ruku i nogu tijekom noći vjerojatno pati od bolova povezanih s rastom, kažu stručnjaci koji ističu da od tog problema pati do trećina djece predškolske i osnovnoškolske dobi.

Bolova nema tijekom tjelesnih aktivnosti nego u vrijeme odmora – najčešće noću.

Najčešće pogađaju potkoljenice, koljena i bedra a zglobovi nisu zahvaćeni. Ujutro bol nestane i dijete može normalno ustati i hodati.

Stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje bolove povezane s rastom. Jedna je teorija da rast uzrokuje napetost gustog sloja prokrvljenog tkiva koje omata kosti. Druga je mogućnost da dolazi do zamora kostiju zbog rasta.

Nema specifičnog liječenja bolova no ponekad masaže, grijanje ili hlađenje bolnog mjesta mogu olakšati tegobe, prema berlinskom udruženju profesionalne udruge za ortopediju i traumatologiju. U rijetkim slučajevima daju se sredstva protiv bolova.

Ukoliko se dijete žali na stalnu bol, roditelji trebaju konzultirati liječnike jer, osim bolova povezanih s rastom, bolne ruke i noge mogu biti uzrokovane ozbiljnijim bolestima poput reumatizma ili neotkrivenog prijeloma kosti.

HINA

OGLASI

Loading