Select Page

TROSTRUKO UVEĆANA NETO DOBIT: Rekordan broj tvrtki posluje u FBiH

Ekonomski oporavak koji je u Europi, pa i Bosni i Hercegovini, prisutan proteklih nekoliko godina reflektira se i na gospodarsku aktivnost u Federaciji.

Prema podacima Financijske informativne agencije (FIA), broj poduzeća je u posljednjih pet godina bilježio promjenjivo kretanje, ali je u prošloj godini bio najveći – 21.322. Rast broja zaposlenih, kao i prihoda i dobiti poduzeća, također svjedoči o oporavku. Naime, čista dobit poduzeća u FBiH za tri puta je prošle godine bila viša u odnosu na 2014. godinu. Međutim, značajniji ekonomski rast ograničava se sustavnim problemima prisutnima u gospodarstvu Federacije BiH u nizu posljednjih godina. U većini sektora evidentan je konstantno nizak stupanj likvidnosti (prosjek za FBiH iznosi 1,13), dok je u mnogim sektorima povećan koeficijent zaduženosti (prosjek za FBiH iznosi 0,49). Također, broj dana naplate potraživanja u 2015. godini je i dalje vrlo visok (prosjek na razini FBiH je 79 dana), što stvara dodatne poteškoće poduzećima u održavanju stabilnog poslovanja.

Sustavnoj nelikvidnosti negativno doprinosi i rastući javni dug, visoka porezna i administrativna opterećenja gospodarstva te visoke kamatne stope i ograničen pristup kreditnim sredstvima. U cilju prevladavanja problema gospodarstva te stvaranja stimulativnijeg poslovnog ambijenta, Federalni zavod za programiranje razvoja u svojoj je analizi poslovanja gospodarskih subjekata sugerirao niz mjera, uključujući smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, pojednostavljenje procedure i način plaćanja poreznih obveza.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading