Select Page

U 20 nesreća zrakoplova lani poginule 283 osobe

U 20 nesreća zrakoplova lani poginule 283 osobe

Komercijalno zrakoplovstvo prošle je godine obilježila nesreća Boeinga 737 – Max Ethiopian Airlinesa, nakon čega su prizemljeni svi tipovi tog aviona diljem svijeta. U toj nesreći poginulo je 157 osoba, a prema podacima organizacije Airline Safety Nework (ASN), unatoč tome prošla godina bila je jedna od najsigurnijih u povijesti komercijalne avijacije.

Statistika ASN-a obrađuje sve nesreće komercijalnih zrakoplova (putničkih i teretnih) sa smrtnim slučajevima, i to avione čiji je osnovni model certificiran za prijevoz 14 ili više putnika. Tako se u 2019., prema podacima ASN-a, dogodilo ukupno 20 nesreća aviona s 283 poginule osobe. U ASN-u ističu da je time 2019. sedma najsigurnija godina po broju nesreća sa smrtno stradalima i treća najsigurnija po broju smrtnih slučajeva. Najsigurnija godina u povijesti zrakoplovstva bila je 2017. s 10 nesreća i 44 poginule osobe.

Lani su putnički letovi bili uključeni u 14 nesreća, dok su teretni zrakoplovi sudjelovali u šest nesreća sa smrtnim posljedicama. U ASN-u navode da je iznenađujuće da se više od polovice nesreća, odnosno njih 11, dogodio u Sjevernoj Americi (u odnosu na samo jednu u 2018. i tri u 2017). Pet nesreća dogodilo se u udaljenim ili neravnim dijelovima Kanade i Aljaske.

S obzirom na to da godišnji svjetski zračni promet broji oko 39 milijuna letova, u ASN-u ističu da to znači da se jedna kobna nesreća dogodi na gotovo dva milijuna letova.

– Da je stopa nesreća ostala ista kao prije deset godina, prošle bi godine bile 34 nesreće sa smrtnim ishodom. To pokazuje golem napredak u pogledu sigurnosti zrakoplovstva u posljednja dva desetljeća – kazao je izvršni direktor ASN-a sigur Harro Ranter.

vecernji.ba

OGLASI

Loading