Select Page

U BiH neće više biti zatamnjivanja kanala

U BiH neće više biti zatamnjivanja kanala

BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj se zatamnjuju određeni televizijski sadržaji zbog autorskih prava. Građani konstantno negoduju jer im je uskraćen, uglavnom, najzanimljiviji sadržaj, a kabelski operatori se pravdaju kako su prisiljeni zatamniti određene sadržaje jer im nositelji prava prijete tužbama, piše Večernji list BiH. I tako već godinama građani plaćaju punu cijenu usluga, a zauzvrat dobivaju polovične. Ali to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Puna usluga korisnicima

Naime, Udruga kabelske industrije AKOP uskoro će potpisati ugovor s organizacijom UFI, koja će od sada biti poveznica između vlasnika prava prijenosa i kabelskih operatora. UFI će biti nositelj za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kabelsko reemitiranje audiovizualnih djela i sva pitanja oko zatamnjivanja kanala bi se trebala rješavati preko njih. Kako nam je rekao Antonio Beus iz UFI-ja, s početkom ovoga angažmana zatamnjivanje će postati stvar prošlosti. – Zatamnjenja su se počela događati zbog pravnih nedostataka u BiH. I dobili smo kaos, a krajnju cijenu plaćaju građani. UFI će od sada regulirati ovu oblast, biti spona između nositelja prava i kabelskih operatora i možemo reći kako zatamnjenja neće biti – poručio je Beus. Dodao je kako će kabelski operatori plaćati određene iznose nositeljima prava prijenosa, a sve će se događati preko UFI-ja. Na taj način korisnici će dobiti uslugu koju plaćaju, a između AKOP-a, UFI-ja i nositelja prava prijenosa je da riješe pitanje naknade. – Imamo situaciju da određene kuće kupe prava prijenosa za događaje, a onda traže da im se plati prijenos na području BiH ili će tužiti kabelske operatore. Radi se o klasičnoj ucjeni, ali kabelski operatori idu linijom manjeg otpora i zatamnjuju sadržaje. UFI će pomoći da se ova oblast regulira – objašnjava Beus.

Potpisivanje ugovora

Na pitanje kada će ugovor s AKOP-om biti potpisan, Beus je rekao kako se to već trebalo dogoditi te kako očekuje da će uskoro ovo pitanje biti riješeno. Inače, pitanje autorskih prava pretvorilo se u pravi košmar kada je BiH u pitanju. Ponekad je više kanala na kabelu zatamnjeno nego je funkcionalno, a sve zbog nedovoljno definiranih zakona i institucija koje nisu pokazali interes da se riješi ovo pitanje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading