Select Page

U Blagaju ponovno stanuje bjeloglavi sup koji je u BiH iskorijenjen prije dvije godine

U Blagaju ponovno stanuje bjeloglavi sup koji je u BiH iskorijenjen prije dvije godine

Nakon dvije godine u Blagaju ponovo stanuje bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu. 

Za njega brinu članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH obitavao prije dvije godine.

Predsjednik udruženja Novi val Adnan Đuliman za Klix.ba kaže kako je bjeloglavi sup po imenu Luka u vlasništvu Republike Srbije i u Blagaju je samo privremeno na oporavku od iscrpljenosti. 


”To je ptica koja je markirana i puštena 7. svibnja u prirodu. Mi smo ga pratili sa ekipom iz Srbije jer je na sebi imao GPS. Proveo je 15 dan na području Olova i vidjelo se da se kreće”, kaže Đuliman.

No, iznenada je stigao poziv od veterinara iz Olova kojem je javljeno da su pored puta našli pticu, ne znajući o kakvoj se vrsti radi.

”On je izvršio determinaciju, pregledao ga i ustanovio da je u pitanju iscrpljenost. Kupio je meso i nahranio pticu, te putem interneta tražio udruženje koje se brine o takvim pticama i došao je do nas”, pojašnjava Đuliman.

Istog dana je s ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj.

”Ptica je sada dobro i mora se oporaviti, ali definitivno neće ostati ovdje. Čim se oporavi ide u prirodu jer je to ptica iz prirode i po zakonu se ne može držati u zatvorenom”, naglašava Đuliman.

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako će po svim europskim direktivama, s obzirom na to da je markirana i ima GPS u koordinaciji sa ljudima iz Republike Srbije, ptica nakon oporavka biti predana njima ili puštena u prirodu negdje oko Blagaja.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. studenoga 2018. od posljedica trovanja.

Bjeloglavi sup je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova s rasponom krila od 2,40 – 2,80 m. Jedna je od najvećih ptica na svijetu s dužinom od oko 100 cm i masom šest do 13 kilograma. Ove ptice su zaštićena vrsta i značajne su u prirodnom lancu jer se hrane leševima uginulih životinja i čistači su prirode.

vecernji.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading