Select Page

U Grudama i Mostaru obilježena 26. Obljetnica HR Herceg-Bosne

U Grudama i Mostaru obilježena 26. Obljetnica HR Herceg-Bosne

Povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne danas su položeni vijenci na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u groblju Gorici – Sovići. Grob predsjednika Bobana danas su pohodile stotine onih kojima je ovaj dan posebno drag.

Mate Boban je bio prvi predsjednik i utemeljitelj Hrvatske republike Herceg Bosne koja je izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne kojoj je i početna i završna figura upravo Mate Boban.

Molitvu danas u podne predvodio je fra Vinko Mikulić Bajević. Nazočili su joj brojni dužnosnici, utemeljitelji Herceg Bosne, prijatelji Mate Bobana, politički i vojni dužnosnici i brojni drug, piše Grude.com.

Također, fra Bajević je održao i govor u kojem se osvrnuo na sve hrvatske sinove koji su s krunicom u rukama branili i obranili sveto tlo kao i na predsjednika Matu Bobana koji je hrabro stao na čelo hrvatskog naroda u najtežim vremenima. Pozvao je sve Hrvate na zajedništvo koje je potrebno danas jednako kao u vihoru rata kad su neki željeli izbrisati Hrvate s tisućljetnih ognjišta. Također, pozvao je na podršku legitimnim hrvatskim dužnosnicima koji se istinski bore za jednakopravnost Hrvata u BiH da ustraju u toj borbi do kraja.

Predsjednik udruge Herceg Bosna Vlado Šoljić s ponosom je govorio o predsjedniku Mati Bobanu.

– Poznavao sam predsjednika Bobana i prije rata. Bili smo i poslovni i pravi prijatelji. Mogu odogvorno reći da je on bio vojnik hrvatskog naroda. To je dokazao i prije rata i u ratu i nakon rata kad je napustio dužnost, a ni jednu ružnu riječ koja bi mogla štetiti hrvatskom projektu nije rekao, iako mu je tad bila nanesena nepravda. Prema svemu tome, na svim poljima, na gospodarskim, političkim i ljudskim, on je dokazani čovjek – kazao je Šoljić.

Grudski načelnik i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj istaknuo je da je ovaj dan prilika da se probudi svijest svih Hrvata o Herceg Bosni kao nečem pozitivnom i nečem što je ugrađeno u same temelje ove države.

Svečana akademija u Mostaru

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je kako je Hrvatska republika Herceg-Bosna (HR HB) odlučujuće doprinijela obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine, te bi sva buduća rješenja u ovoj zemlji o jednakopravnosti naroda treba tražiti na njezinu tragu. Dodao je da je HR HB putokaz kojim se treba voditi pri rješavanju bosanskohercegovačke ustavne i institucionalne krize.

Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca, te paljenjem svijeća večeras u Mostaru je obilježana 26. obljetnica od održavanja utemeljiteljske sjednice Hrvatske republike Herceg-Bosne koja je proglašena kao dio tadašnjeg mirovnog prijedloga Owen-Stoltenberg o zaustavljanju rata i ustroju BiH kao unije triju republika.

Ljubić, koji je bio jedan od dužnosnika Herceg-Bosne, a danas je jedan od vodećih ljudi HNS-a BiH, smatra kako je obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne jedna od najvažnijih koju obilježava hrvatski narod u modernoj Bosni i Hercegovini.

„Isto tako, ta obljetnica je jako važna i za samu Bosnu i Hercegovinu, jer je HR HB, a prije toga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna odlučujuće doprinijela obrani Bosne i Hercegovine u vrijeme kada su je jedni napadali, a drugi nisu znali bi li je i kako je branili“, rekao je Ljubić u izjavi za medije.

Po njemu je Herceg-Bosna ‘zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti’ u Bosni i Hercegovini.

Upitan je li bila greška integrirati je u Federaciju BiH zbog čega su Hrvati u BiH danas politički i stvarno nejednakopravni, Ljubić je ocijenio kako na njezinu tragu treba tražiti održiva rješenja u kojoj bi sva tri naroda bila zadovoljna.

„HR HB je putokaz u kojem smjeru bismo trebali tražiti rješenje za bosanskohercegovačku ustavnu i institucionalnu krizu“, dodao je Ljubić.

Pri tome je rekao kako je Herceg-Bosna uključena kao ravnopravan administrativni aranžman u Federaciju BiH zajedno s bošnjačkom Republikom BiH.

Hrvatska zajednice Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenog 1991. godine, na dan pada Vukovara, kako bi se Hrvati u BiH obranili od nastupajuće agresije.

Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena je kao hrvatski entitet na današnji dan 28. kolovoza 1993. godine na utemeljiteljskoj sjednici u Grudama kao dio mirovnoga plana Owen-Stoltenberg kojega je tada predložila međunarodna zajednica o ustroju Bosne i Hercegovine kao unije triju republika.

Grude.com/Hina/HMS/

OGLASI

Loading