Select Page

U hakerskim napadima na RTV HB uništeno više od 100.000 datoteka

U hakerskim napadima na RTV HB uništeno više od 100.000 datoteka

“Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na Hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće”, poručili su s RTV HB.

Radiotelevizija Herceg-Bosne u četvrtak i petak bila je žrtva cyber napada.

“Za sada nepoznati počinitelji “upali” su u naš IT sustav, nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na našim serverima. Srećom, brzom reakcijom naših djelatnika u tome su samo dijelom uspjeli. 
Nakon, napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100 000 raznih datoteka. Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče život naših ljudi na ovim prostorima”, priopćila je RTV Herceg-Bosne.

“Pričinjena šteta je neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem. Uništen je dio ogromnog truda i rada naših djelatnika u proteklih nekoliko godina. Također, zbog napada koji je trajao dva dana naša web stranica bila je privremeno nedostupna, a velikim naporima i zalaganjima naših djelatnika tv i radio programi su emitirani sukladno predviđenoj programskoj shemi. Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće”, poručili su s RTV HB.

“RTV Herceg Bosne i dalje će svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima donositi objektivne i pravodobne informacije i u tome nas nitko neće zaustaviti. Ovaj napad učinit će nas još jačim. Našim gledateljima, slušateljima i čitateljima zahvaljujemo na pruženoj potpori”, poručili su.

RTV Herceg-Bosne u subotu je zbog cyber napada podnijela prijavu protiv N.N. osobe MUP-u HNŽ te Krim odjelu PU Mostar, a u ponedjeljak i Federalnoj upravi policije.

VL

OGLASI

Loading