Select Page

U koje zemlje EU je nemoguće ući, gdje je potreban test, a gdje je obvezna samoizolacija

U koje zemlje EU je nemoguće ući, gdje je potreban test, a gdje je obvezna samoizolacija

Uoči božičnih i novogodinšnjih blagdana, mnoge europske zemlje uvele su stroga pravila prilikom prelazaka granica. Neke su u potpunosti zatvorile granice za bh. državljane, neke pooštrile mjere, a na primjer, Turska je širom otvorila vrata.

Nakon više mjeseci relaksacije, susjedna nam je Hrvatska spustila rampe za ulazak bh. građanima, izuzev određenim kategorijama, čime se pridružila dobrom dijelu europskih zemalja, gdje je ulazak za većinu bh. državljana nemoguća misija.

U Italiju, Francusku i Švicarsku gotovo je nemoguće ući, a u Austriju je moguće samo uz posebne uvjete…

HRVATSKA
Novom odlukom Stožera, državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u Hrvatsku samo ako su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici skrbi za starije osobe, pogranični ili transportni radnici.

U Hrvatsku mogu ući i diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija, kao i vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, kao i putnici u tranzitu, te osobe koje putuju radi školovanja. 

– Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih, obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes omogućiće se ulazak u Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza – pojasnili su iz GP BiH.

SLOVENIJA
Kriterije su nedavno pooštrili i Slovenci. Vlada Slovenije je, naime, donijela odluku da se na crvenu listu stave sve zemlje EU (uz male izuzetke), kao i više od 70 trećih država, među kojima je BiH.

Do tada je za državljane BiH koji imaju prebivalište u Sloveniji bilo dozvoljeno napuštanje zemlje i posjeta užem članu obitelji do 72 sata, a ta odluka je ukinuta. 

S obzirom na to da su državljani BiH na crvenoj listi prilikom ulaska u Sloveniju potreban im je negativan PCR test urađen u jednoj od država EU ili u ovlaštenom institutu koji se nalazi na stranici NLZOH. 

Također, postoje određeni izuzeci (nosioci diplomatskih putovnica, zdravstveni radnici i dr.) za koje nije potreban test.

AUSTRIJA
Ulazak državljana BiH u Austriju je moguć samo uz posebne uvjete, u koje spadaju neodgodivi obiteljski razlozi. U pitanju su, recimo, posjeta bolesnom članu obitelji, posjeta maloljetnoj djeci koja borave u Austriji, humanitarni razlozi, kao i zakazana vjenčanja, svadbe, rođendani i sprovodi. Ali to nije sve.

Međutim, to se mora dokazati određenim dokumentima na granici te granični radnici mogu zahtijevati dokaze o razlogu posjete i ulaska u Austriju. 

Također, pored toga, svaki građanin BiH mora sa sobom imati negativan test ne stariji od 72 sata koji mora prikazati na granici. U slučaju neposjedovanja testa, određuje kućna karantena od deset dana.

ŠVICARSKA, ITALIJA, FRANCUSKA
Rigorozne su mjere i kada je u pitanju ŠvIcarska.

Ulaz državljana BiH u ŠvIcarsku trenutno nije moguć ukoliko ne posjeduju dozvolu boravka u ŠvIcarskoj. U specifičnim situacijama za dolazak bez dozvole uz garantno pismo potrebno je kontaktirati  Veleposlanstvo Švicarske u Sarajevu.

Za većinu bh. građana gotovo nemoguće je da posjete i Rim ili neki drugi talijanski grad. Izuzetak su radnici u sektoru transporta, diplomate i slično. Svi ostali moraju imati dozvolu boravka. 

Državljani BiH mogu putovati u Italiju jedino ukoliko u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka. Državljani BiH koji u Italiji posjeduju važeću dozvolu boravka, prilikom povratka iz BiH su obavezni javiti se nadležnim službama, te im se određuje samoizolacija u trajanju od 14 dana i obevezno testiranje na covid-19.

Kroz Francusk je bh. građanima dozvoljen tranzit, na manje od 24 sata u međunarodnoj zoni. Ulazak u Francusku dozvoljen je državljanima BiH koji imaju vizu za dugi boravak Passeport Talent ili imaju vizu za dugi boravak Salarié détaché ICT, kao i njihov bračni drug i djeca.

OGLASI

Loading