Select Page

U Mostaru predstavljen književni rad posuške književnice Radice Leko

U Mostaru predstavljen književni rad posuške književnice Radice Leko

U srijedu 24. ožujka 2021u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u sklopu Književne srijede Društva hrvatskoh književnika Herceg Bosne predstavljeno je književno stvaralaštvo Radice Leko.

Radica Leko (r. Udovičić), rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, općina Široki Brig. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi. Još kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimićevim susretima, 1971. godine.

Dugo godina je pisala samo „za svoju dušu“ i nije ništa objavljivala. Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.  Dobitnica je Književne nagrade „Fra Martin Nedić“ za roman U Njemačku, brale…, 2012. godine. Roman Kruh i igre ušao je u uži izbor za Nagradu Fran Galović, 2014. godine. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana. Sa suautorom Stanislavom Bašićem, dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje za zbornik Književno Posušje.

BIBLIOGRAFIJA

Igrarije (igrokazi), 2008.; Mome Leptiru (pjesme i priče), 2008.; Plameni (priče i putopisi), 2009.; Nova svitanja (pjesme), 2011.; U Njemačku, brale…, (roman), 2011.; Kruh i igre (roman), 2014.; Paška (basne za djecu), 2015.; Jeka (roman), 2016.; Ružo, kazat ću ti (kratki roman, pripovijest), 2018.; Izabrane pjesme (pjesme), 2018.; Vako, tako ili nako (kratke priče), 2020.

Priredila je Književno Posušje (zbornik posuške književnosti od prije dva stoljeća), 2017. (Radica Leko i Stanislav Bašić). „Radica Leko započela je pjesme pisati kao gimnazijalka u Grudama, da bi ju kasnije život odveo prema uobičajenim životnim aktivnostima, prema poslu, prema stvaranju i održavanju obitelji. A onda ju je – u pjesničkom smislu – ponovo probudio tragičan događaj u obitelji, gubitak sina, nakon čega se u književnosti javila pjesničkom knjigom Mome leptiru. Do sada je objavila desetak knjiga među kojima je i jedna romaneskna trilogija u kojoj je opisala zapadnu Hercegovinu u dvadesetom stoljeću. Njezinu poezija obilježava snažna emocionalnost i duboka misaonost, trenutci kad se duša i duh objedinjuju i pokušavaju dati ono najbolje od toga zajedništva“, rekao je, između ostaloga, predstavljač književnik Stanislav Bašić.

Predstavljanje je moderirao voditelj Književne srijede, član DHK HB, prof. Ivan Baković, priopćeno je iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading