Select Page

U ponedjeljak, na blagdan sv. Jure, Radio Posušje izravno prenosi misno slavlje iz župe Vir

U ponedjeljak, na blagdan sv. Jure, Radio Posušje izravno prenosi misno slavlje iz župe Vir

23. travnja župa Vir slavi blagdan sv. Jure, zaštitnika župe. Svete mise bit će služene u 9, 11 i 18 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavit će don Vinko Raguž iz Dračeva, poznat kao misijski animator, uz suslavljenje svećenika posuškoga dekanata i okolice. Za svetom misom pjevat će župni zbor Lira. Ove godine, kao i prošle, Radio Posušje izravno prenosi svečane svete mise u povodu blagdana zaštitnika župa našega dekanata, pa tako ćete i svečano slavlje iz župne crkve Vir u 11 sati moći pratiti u izravnom prijenosu.

Župa Vir se za blagdan priprema trodnevnicom koja počinje u petak, 20. travnja, sa svetim misama u 18 sati prije kojih će biti prigoda za svetu ispovijed.

Tijekom trodnevnice, kako je najavio mjesni župnik don Ilija Drmić, posebna pozornost će biti posvećena svecu zaštitniku svetom Juri, koji se ubraja među prve kršćanske svete mučenike. Sveti Jure bio je rimski vojnik rođen u plemićkoj obitelji u Kapadociji (Mala Azija) oko 280.godine, a umro je u Lodu u Palestini 23. travnja 303.godine. Latinski oblik ovoga imena je Georgius, što znači ratar, seljak. Smatra ga se zaštitnikom ratara, pastira, konja i ostalih domaćih životinja, zemlje, usjeva, zelenila, vojnika i svih obrta u vojne svrhe, a zaštitnik je i od pogibelji na vodi te mnogih bolesti. On je zajednički svetac Crkve na Istoku i Zapadu. Uz njegovo ime i život vezuju se dosta zanimljive priče i običaji. Po Jurjevu, kako se popularno naziva ovaj blagdan, u posuškom kraju se poznaje kakav će tko biti kroz godinu, hoće li biti lijen ili vrijedan, spavalica ili ranoranilac. Prije sunca trebalo je ustati naložiti vartu i nakititi kuću zelenilom. O životu ovoga sveca, njegovom štovanju i običajima možete pročitati na portalu www.zupa-svjurevir.com .

Dodajmo ovome i raspored blagoslova polja u župi koji počinje 6. svibnja svetim misama na groblju u Viru u 11 sati, a potom u Podbiloj u 13 sati. Blagoslov polja u Podzavelimu bit će 13. svibnja u 13 sati.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading