Select Page

U Posušju održana premijera filma Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu

U Posušju održana premijera filma Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu

Sinoć je u Posušju u prepunoj kinodvorani održana premijera dokumentarnog filma Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu, autora i scenarista Mire Andrića.

Uvodnim govorom, autor Miro Andrić je rekao kako je najviše emocija doživio upravo u Posušju. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji dokumentarnog filma, posebice HKUD-u Fra Petar Bakula, članovima HGSS-a stanice Posušje kao i Općinskom načelniku općine Posušje Branku Bagi.

DOKU2

Zatim je HKUD fra Petar Bakula na pozornici pokazao vještine hercegovačkog kraja i tradicije poput klesanja kamena, igranja kola i sl., nakon čega je uslijedilo prikazivanje filma Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu.

DOKU1

Andrićev dokumentarac je nježna priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojeg povezuju vode sliva Trebižata. Voda svoje putovanje započinje u Roškom polju i Zavelimu. Potom se ono nastavlja kroz Vučipolje i Tribistovo gdje su gledatelji imali prilike vidjeti i ljepote atraktivnog kanjona Ričine. Nastavak priče vodi u Imotsku krajinu i prikazuje Zeleno jezero, Suvaju, Prološko blato, Siju, Vrljiku i Maticu. Potom se ponovno prikazuju prirodne ljepote rijeka i krajolika Hercegovine do Tihaljine, Mlade i na kraju Trebižata i ušća u Neretvu. Film je sniman četiri godine, a, kako sam autor kaže, poruka filma je to da rijeka ne priznaje ljudske granice i da će one, koliko god nekima bile predugo tu, jednoga dana nestati.

DokuA

Uz mnogobrojnu publiku, projekciji filma uz domaćina Općinskog načelnika, nazočili su i ministrica Helena Lončar, predsjednik Vijeća Ivan Lončar i posuški župnik fra Mladen Vukšić.

Film je trajao 60 minuta iako je bilo predviđeno trajanje od 50 minuta. “Bez obzira na trajanje filma, koja je za dokumentarne filmove duga, film se gleda u jednome dahu i po stručnim ocjenama je jedan od mojih najboljih filmova”, kazao je autor.

 

Nakon prikazanog filma, slijedio je domjenak, a publika je ovacijama pokazala oduševljenje Andrićevim dokumentarcem.

Dokumetarni film „Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu“, prema najavama, trebao bi se sljedeći mjesec prikazati na Hrvatskoj Radio-Televiziji, o čemu ćemo vas blagovremeno izvijestiti.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading