Select Page

U tijeku izrada karte upotrebne vrijednosti zemljišta za Županiju Zapadnohercegovačku

U tijeku izrada karte upotrebne vrijednosti zemljišta za Županiju Zapadnohercegovačku

U Ministarstvu gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u Posušju održan je tematski sastanak između predstavnika ministarstva i Federalnog zavoda za agropedologiju koji se odnosio na aktivnosti vezane za plan izrade Karte upotrebne vrijednosti zemljišta Županije Zapadnohercegovačke.

Sastanku su nazočili ministar Dario Sesar, pomoćnik ministra Branko Skoko, ravnatelj Županijskog Zavoda za poljoprivredu Luka Vranješ, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Esad Bukalo te stručni savjetnici Damir Behlulović i Ahmedin Salčinović.

20171011_121517

Predstavnici Federalnog zavoda za agropedologiju prezentirali su projekt i predstavili sve njegove prednosti.

– Implementiranjem ovakvoga servisa u rad općinskih i županijskih tijela uprave olakšati će se rad sa strankama, pristup informacijama, ubrzati i unaprijediti rad institucija, te modernizirati i poboljšati stanje u funkcioniranju cijelog društva, naglasio je Bukalo.

Projekt uključuje više setova prostornih podataka iz različitih izvora kao što su: podaci katastra, digitalnog ortofota (DOF), podaci o namjeni zemljišta iz prostornih planova jedinica lokalnih samouprava, plan gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, karta uporabne vrijednosti zemljišta i pedološki podaci.

20171011_124002

– Drago mi je da došlo do ovog sastanka na kojem smo dogovorili smjernice koje bi trebale olakšati provedbu projekta koji je iznimno bitan za našu županiju. Pored stvaranja osnove za izradu prostornog plana, izrada karte agro- zona sa preporukom što bi se u kojoj zoni najbolje moglo uzgajati, ili na koji način zaštiti plodno poljoprivredno zemljište od stambene izgradnje.

Karta upotrebne vrijednosti zemljišta predstavlja polaznu osnovu za utvrđivanje pojedinih kategorija namjene i korištenja zemljišnog prostora. Njome se definiraju prirodni potencijali zemljišta (utvrđuje se kvalitet zemljišta – bonitetna kategorija) s aspekta poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnje hrane, kao i zone za različite načine korištenja prostora.

20171011_121447

Pripreme za početak radova na izradi karte upotrebne vrijednosti zemljišta Županije Zapadnohercegovačke su u tijeku , a uskoro će uslijediti i terensko istraživanje. Cjelokupan posao, kako su nam kazali iz Federalnog zavoda za agropedologiju trebao bi se okončati za dva do tri mjeseca.

Posušje.net

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading