Select Page

U vukovarskoj koloni sjećanja sudjelovalo oko 10.000 ljudi

U vukovarskoj koloni sjećanja sudjelovalo oko 10.000 ljudi
Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježila 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba.

Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo oko 10.000 ljudi, prenosi Hina.

Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Brojni sudionici kolone ogrnuti su hrvatskim zastavama ili ih nose u rukama kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze. Mnogi na licu nose zaštitne maske, ali je puno njih bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari djelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva.

Teško je kontrolirati ovako veliki broj ljudi, ali ja jednostavno nisam mogao ne doći. Nosim zaštitinu masku i vjerujem da će sve ovo proći dobro, rekao je Hrvoje Marijanović koji je iz okolice Varaždina.

Po mišljenju Krunoslava Marinčića koji je u Vukovar iz Zagreba stigao sa suprugom, Vukovar je nezaobilazno mjesto za njega 18. studenoga i već godinama je sudionikom Kolone sjećanja.

Mislim da se svi s poštovanjem moramo prisjećati svega onoga što su Vukovarci preživjeli i doživjeli u srpskoj agresiji. Tu žrtvu treba poštovati i duboko joj se klanjati jer da nije bilo nje danas ovdje ne bismo bili, rekao je.

Zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić, koja u Koloni sjećanja “predstavlja” Grad Vukovar s obzirom da su gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček oboljeli od covida, rekla je prije početka kretanje kolone da teško procijeniti broj sudionika, ali da ih je u Vukovaru najmanje pet tisuća.

Ono što je najvažnije, ljudi poštuju preporučene mjere, drže razmak i vjerujem kako će sve proći onako kako treba, rekla je Mujkić.

Kolona sjećanja krenula je ove godine zbog epidemioloških mjera ispred, a ne iz dvorišta vukovarske bolnice, a predvode je tradicionalno branitelji i stradalnici grada Vukovara.

U koloni su i dužnosnici; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s nekoliko ministara, Po dolasku na Memorijalno groblje oni polažu vijence, a bit će na misi zadušnici koju na groblju predvodi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Brojna izaslanstva položila vijence

Na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine, javlja Hina.

Vijence su sa izaslanstvima položili i svijeću zapalili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, posljedni zapovjednik obrane grada Vukovara 1991. godine Branko Borković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grad Vukovara Ivana Mujkić.

Osim predstavnika državnih vlasti među kojima nije bilo i predsjednika Zorana Milanovića koji je počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu odao polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Ovčari, u koloni sjećanja bili su brojni saborski zastupnici i predstavnici političkih stranaka , među kojima Miroslav Tuđman, Miroslav Škoro, Nikola Grmoja, Zlatan Hasanbegović, Miro Bulj.

Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Peđom Grbinom položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu u kojem je po dosad prikupljenim podacima poginulo, ubijeno ili nestalo 2.717 osoba dok se za 386 osoba još uvijek traga.

Počast žrtvama Ovčare odao je polaganjem vijenca podno spomen obilježja na tom nekadašnjem poljoprivrednom imanju izvan Vukovara i stratištu na kojem je 20. studenoga 191. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading