Select Page

U župi Vinjani kod Posušja proslavljen blagdan svetog Josipa

U župi Vinjani kod Posušja proslavljen blagdan svetog Josipa

U Vinjanima kod Posušja svečano je proslavljen zaštitnik župe sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije, 19. ožujka 2016. godine.

Slavlje svete Mise s početkom u 11.00 sati predvodio je glavni urednik lista i portala Crkva na kamenu, te sveučilišni profesor povijesti na Sveučilištu u Mostaru dr. don Božo Goluža, a u koncelebraciji su bili okolni župnici iz Duvanjskoga i Posuškoga dekanata na čelu s mjesnim župnikom don Jokom Blaževićem i posuškim župnikom i dekanom Posuškoga dekanata fra Mladenom Vukšićem.

 

Početak ove iznimno lijepe proslave ”šutljivoga sveca Crkve”, otpočeto je procesijom oko crkve. U mimohodu je nošen svečev kip, župna zastava i pjevane su Litanije Svih Svetih. Ispred crkve predvoditelj ovoga slavlja izmolio je blagoslovnu molitvu za narod po zagovoru sv. Josipa, zaštitnika ove župe, Mostarsko-duvanjske biskupije i Republike Hrvatske.

U slavlju su uzorno obavili svoje dužnosti ministranti i lektori, čitači predvođeni vinjanskim bogoslovima, koji studiraju svetu teologiju u Sarajevskoj bogosloviji. Evanđelje je navijestio župnik iz susjedne župe Zagorje don Ante Ivančić.

vinjani_sveti_josip_4

Svi smo mi, rekao je propovjednik, potomstvo Davidovo i Abrahamovo na razini naše vjere, koju nam je svojim pojavkom i boravkom među nama ljudima učvršćivao Sin Božji, a On je u toj rodoslovnoj susljednosti sa spomenutim praocem vjere Abrahamom i Davidom, te “sinom Davidovim“ i “sinom Jakovljevim“ Josipom, zaručnikom B. D. Marije, koja je Isusa po Duhu Svetom začela, nosila i porodila.

Potom je istaknuo Josipovu pravednost u odnosu prema svojoj zaručnici Mariji i to da nije htio izvrgnuti je sramoti zbog njezine izvanredne trudnoće koja je djelo Božje, a njemu je u tom trenutku bilo nepoznato dok mu to nije sam Bog objavio u snu.

U odnosu na Josipovu pravednost i uopće na stožernu krepost pravednosti prema Bogu i ljudima propovjednik je istaknuo da nasuprot pravednosti stoji u ovome svijetu i među današnjim ljudima nepravednost, čak ima je i u obiteljima: između muževa i žena, te između roditelja i djece. Svi koji su izvorom obiteljske nepravde sami pate i stvaraju razdore u obiteljskoj zajednici, a ovaj svetac je uzorom na koji se način mogu zaustaviti lavine nepravednosti u tome obiteljskom životu i kako se može stvoriti harmonija življenja, a to je jedino ako se poštuje Onaj kojemu su se klanjali i Josip i Marija. I pravednost na širim društvenim razinama je ugrožena jer su poljuljani zakoni Božje pravednosti do te mjere da zbog toga jedni gube obilježje čovjeka, postaju neljudi, a drugi, koji trpe zbog nanesene nepravde, u sebi grade s Kristom lik Čovjeka kojemu je u ovome svijetu krvavo bolno i tijesno ali u Nebu radosno i prostrano.

vinjani_sveti_josip_3

Zar i hrvatski narod nije doživio ovu životnu nepravdu kada je kroz dugu svoju povijest bio nepravedno osuđivan i još više masovno i zvjerski ubijan.

Kod sv. Josipa je vrlo lijepo i to, što bismo mi trebali također od njega poprimiti i u svome životu slijediti, a odnosi se na onu misao koju je zapisao evanđelist Matej da svoju svetu Zaručnicu, koju je neizmjerno volio, saznavši za njezinu posebnu trudnoću, nije htio izvrgnuti sramoti pred ljudima. Kod nas je u svijesti posve drukčija misao, a ta je da toga drugoga, pa bilo što učinio ili čak kad i nije nešto učinio, treba osramotiti, pribiti na zid srama po svim tiskovinama, portalima i na svim trgovima. Josip je poticaj na koji način trebamo sebe žrtvovati za čast drugoga. Drugome pomoći da ne izgubi ljepotu i sjaj.

I stoga je papa Franjo proglasio izvanrednu Godinu milosrđa (traje od 8. 12. 2015. do 20. 11. 2016.) da otkrijemo milosrdno Božje lice kako bismo se u njemu ogledali i promijenili. Zato je predvoditelj slavlja nakon propovijedi izmolio s vjerničkim pukom, koji se dobrano ispovjedio u trodnevnici i ovoga dana, na Papinu nakanu Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, te Vjerovanje za dobivanje potpunoga oprosta u ovoj milosnoj godini.

Misno slavlje je nastavljeno i dovršeno u skladnoj molitvi i pjesmi što su je predvodili pjevači Župnoga zbora.

vinjani_sveti_josip_2

Župa je obavila duhovnu trodnevnicu u kojoj su pobožno sudjelovali brojni raskajani vjernici. S oduševljenjem su svi slušali propovjednike, najprije svoga župnika don Joku, zatim karmelićanina o. Đanija Kordića iz Karmela sv. Ilije i kapelana iz Posušja fra Serđu Josipa Ćavara, te su se s radošću ispovjedili. Imali su drugoga dana te trodnevnice i klanjanje pred Presvetim koje je trajalo do ponoći.

Kraj ove duhove svečanosti u povodu sv. Josipa pripao je župniku don Joki, koji je izrekao svemogućem Bogu po zagovoru nebeskoga zaštitnika iskrene zahvale nakon silno upućenih molitvenih vapaja i Bogu i zaštitniku da nam pomognu u svim dobrim nakanama, željama i djelima u ovome previše burnome i bučnome vremenu.

Zahvalio je svim svojim suradnicima koji su uložili obilni trud u pripremu ove svečanosti, što ju je dočekala toranjska skela i nedovršeni radovi na razvaljenom limenom krovu zvonika od silovite bure koja je puhala uoči prošloga Božića.

Posušje.net/ don Ilija Drmić

OGLASI

Loading