Select Page

U ŽZH se neće raditi ni 18. studenog povodom Dana Županije, odnosno osnutka HZHB

U ŽZH se neće raditi ni 18. studenog povodom Dana Županije, odnosno osnutka HZHB

Nakon što je utvrđeno kako će neradni dan biti u Županiji Zapadnohercegovačkoj biti 25. studenog povodom Dana državnosti BiH, javnost je obaviještena kako će neradni dan biti i tjedan ranije, u ponedjeljak 18. studenoga.

Sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj: 9/04), 18. studenoga je Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke, neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Na ovaj dan Općina Grude obilježava Dan općine.

Županija Zapadnohercegovačka je utemeljena 12. lipnja 1996. godine. Čine ju gradovi Ljubuški i Široki Brijeg (administrativno sjedište) i općine Grude i Posušje.

Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju Blidinjsko jezero te vodopad Kravica. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228m).

Na dan 18. studenoga 1991. godine političko vodstvo Hrvata u BiH predvođeno mr. Matom Bobanom i Darijom Kordićem proglasili su postajanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kao posebne političke, kulturne, ekonomske i kulturne cjeline na teritoriju Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prelazi u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik Herceg-Bosne bio je mr. Mate Boban.

Središnja svečanost obilježavanja Dana općine Grude održat će se u petak 15. studenoga s početkom u 11 sati kada će biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Grude, obavijestili su iz Civilne zaštite ŽZH.

U povodu 28. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a u organizaciji HNS-a BiH u ponedjeljak 18. studenoga s početkom u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepan Kosače održati će svečana akademija.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading