Select Page

Umro Johan Cruyff: Svijet je ostao bez nogometne legende

Umro Johan Cruyff: Svijet je ostao bez nogometne legende

Preminuo je velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff (68), javljaju nizozemski mediji.

Cruyffu je u listopadu prošle godine dijagnosticiran rak pluća koji je bio posljedica višedesetljenog pušenja cigareta.

– Nakon nekoliko medicinskih tretmana mogu reći da su rezultati vrlo pozitivni. To mogu zahvaliti odličnim liječnicima, podršci ljudi i mom pozitivnom mentalitetu. Trenutačno imam osjećaj da vodim sa 2-0 u prvom poluvremenu. Utakmica još nije gotova, ali siguran sam u konačnu pobjedu – izjavio je prije dva tjedna.

Odlazak Johana Cruyffa šokirao je nogometni svijet. Legendarni Nizozemac, osim velikim igračkim i trenerskim uspjesima, pažnju je privlačio osebujnim i britkim izjavama, a za njega se vežu i neke zanimljive anegdote koje imaju poveznicu s Hrvatskom.

Naime, kad je Jugoslavija u završnici 5. europskog prvenstva 1976. godine u Zagrebu udomaćila Čehoslovačku, SR Njemačku i Nizozemsku, Cruyff i društvo bili su prava atrakcija pa je njihove treninge u Samoboru pratilo i po nekoliko tisuća ljudi. Na prvom treningu, u uvodnom dijelu – iznenađenje. Među vratnicama je stajao – veliki Johann Cruijff. A dobar dio treninga zvijezda Oranja provela je sa satom na ruci!?

Druga poveznica jest Luka Modrić. Svjetski mediji često su uspoređivali hrvatskog i nizozemskog veznjaka, a Cruyff nikad nije skrivao koliko cijeni igrača Reala. Tako je zbog Luke kritizirao i Josea Mourinha dok je vodio kraljevski klub.

– Mourinho je veliki trener, ali nešto mu nedostaje. Vidi se da nije bio igrač pa mu nedostaju takvi detalji. Uvjeren sam da bi iz igrača mogao izvući još i više. Evo, na primjer, Luka Modrić je jedan od takvih. On ima ogromnu kvalitetu, ali mu treba dati više slobode. Treba znati iskoristiti njegove kvalitete – rekao je Cruyff u ožujku 2013. godine.

Slavni Nizozemac kao trener Barcelone vodio je i Roberta Prosinečkog kad je u ljeto 1995. stigao u katalonski klub iz Ovieda.

No, te se sezone Prosinečki baš i nije naigrao, budući da ga Cruyff nije “vidio” u sredini travnjaka, nego na napadačkom desnome boku, bliže suparničkim vratima, kao alternaciju Luísu Figu…

– Ne trebam čudesni dribling Roberta Prosinečkog na centru, nego pred suparničkim vratima! I zato ga stavljam tamo, a nitko mu ne brani da se ubaci u sredinu – pojasnio je tada svoje viđenje Cruyff.

Prosinečki, naravno, nije bio sretan, on je nogometaš koji je stalno volio imati loptu u nogama, a ovako je ovisio o drugima. I znalo se da će ubrzo uslijediti razlaz, Robert je izdržao do prosinca 1996. i onda je otišao u Sevillu.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading