Select Page

Uskoro “Izrada katastra podzemnih voda” na području Posušja

Uskoro “Izrada katastra podzemnih voda” na području Posušja

U Hercegovini se traže potencijalna izvorišta vode

U Federaciji BiH ima izvorišta, koja su iskorištena, kao i potencijalnih izvorišta, koja imaju prostora za dodatno zahvaćanje podzemnih voda za vodoopskrbe – rekao je direktor Federalnog zavoda za geologiju, Hazim Hrvatović za Agenciju FENA komentirajući trenutno stanje podzemnih voda.

To znači, kako ističe, da u Federaciji BiH ima izvora za koja se ranije uopće nije znalo.

Tih potencijalnih izvorišta ima od Sarajevskog polja do područja Kaknja, te na određenim lokalitetima na područjima Fojnice, Prozora i Jablanice, kao i Tuzle – kazao je Hrvatović.

U protekle dvije godine, od kada je počeo projekt ”Izrada katastra podzemnih voda”, kaže da je više od 1.000 izvora, bunara i bušotina snimljeno i obrađeno.

Ti podaci su dostavljeni Agenciji za sliv Jadranskog mora, Agenciji za sliv rijeke Save, Federalnoj upravi civilne zaštite i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u narednom periodu biće dostavljeni i svim općinama.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju utroška sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za sufinanciranje projekta prevencije ”Izrada katastra podzemnih voda (voda namijenjenih za piće)” Hrvatović ističe da će u travnju biti nastavljen taj projekt.

Tada ćemo obraditi područja Hercegovine, odnosno Konjica, Jablanice, Ljubuškog, Posušja i Širokog Brijega – navodi Hrvatović, dodajući da su već obrađeni Mostar, Neum, Čapljina i Stolac.

Na osnovu obrađenih podataka zaključio je da je generalno kvalitetu vode dobar.
U nastavku projekta podaci će se, kako kaže, obraditi kabinetski i laboratorijski a zatim će krajem godine biti dostavljeni Federalnoj vladi na usvajanje.

Odlukom o odobrenju utroška sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava se korištenje 150.000 KM od sredstava koja se vode na podračunu u okviru Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH.

Sredstva će biti korištena u sljedeće tri godine u skladu sa sporazumom između Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za geologiju FBiH.

Odobrena sredstva bit će iskorištena za kupovinu opreme, koja je neophodna za realizaciju projekta. Oprema podrazumijeva hardver, softver i terenske instrumente.

fena

OGLASI

Loading