Select Page

Ustavnom reformom će se osigurati budućnost sva tri naroda u BiH

Ustavnom reformom će se osigurati budućnost sva tri naroda u BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas u Turskoj s predsjednikom ove zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom. Kroz razgovore o brojnim temama, njih dvoje su istaknuli kako žele nastaviti jačati odnose između Hrvatske i Turske, te da žele pomoći BiH na njenom putu ka Europskoj uniji.

Nakon svečanog dočeka hrvatske predsjednice, Grabar-Kitarović i Erdogan su u Predsjedničkoj palači u Ankari razgovarali o odnosu dvije zemlje, stanju u Bosni i Hercegovini te odnosu Europske unije i Turske.

Erdogan je nakon sastanka istaknuo kako su razgovori s predsjednicom Grabar-Kitarović bili vrlo korisni, piše Klix.ba.

“Nastojali smo s Hrvatskom ojačati međunarodne osnose. Vrlo je važna i naša vojna suradnja. Odnose Hrvatske i Turske treba još više konkretizirati na raznim poljima. Ovaj posjet smatram korisnim, plodnim i uspješnim. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regiji koju dijelimo”, rekao je Erdogan.

Grabar-Kitarović je kazala kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični te kako između ove dvije zemlje nema problema. Stoga, dodala je, dvije zemlje žele nastaviti jačati suradnju u svim sferama, od ekonomije, turizma, obrazovanja…

“Naši razgovori od prošle godine donijeli su pozitivne pomake. Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, osobito na području ekonomije i investicija. Vjerujem kako trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske može dostići milijun eura, o čemu se ranije govorilo”, istaknula je hrvatska predsjednica te pozvala stanovnike Turske da posjete Hrvatsku.
Kao što je i ranije najavljeno, lideri Turske i Hrvatske su tijekom razgovora pažnju posvetili i izmjenama izbornog zakona u našoj zemlji koje traže predstavnici Hrvata u BiH. Oni su istaknuli kako se nadaju da zajedno mogu utjecati na stanje u BiH.

“Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako se razvija”, naglasila je Grabar-Kitarović te dodala: “Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć na tom putu”.

Grabar-Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine. Podsjećamo kako predsjednica Hrvatske idući tjedan dolazi i u Sarajevo gdje će boraviti dva dana.

vecernji.ba

OGLASI

Loading