Select Page

Usvojen Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM

Usvojen Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM u prvom čitanju, čiji je predlagač hrvatski izaslanik Mario Karamatić.

Prethodno je usvojen zaključak da Dom naroda nastavi raspravljati o zakonu u drugom čitanju, tek nakon što se završe zakonske procedure u entitetskim parlamentima o ovom pitanju.

Srpski izaslanik Dragutin Rodić pozvao je izaslanike da se izjašnjenje o zakonu odgodi za 30 dana do kada je moguće postići suglasnost o ovom pitanju, za što ima mnogo dobro volje.

Srpski izaslanik Nebojša Radmanović ocijenio je da se rasprava pretvorila u političku bitku sa teškim riječima.

“Ovo je loš zakon koji ne može pomoći ljudima, a izvršna vlast je trebala reći svoje mišljenje. Takođe, riječ je i o prijenosu nadležnosti”, ocijenio je Radmanović.

Tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o konverziji kredita, predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić rekao je da parlament BiH ne opstruira ovo pitanje jer je već donio izmjene zakona o potrošačima, te da je stav Ministarstva financija Srpske da je riječ o prijenosu nadležnosti i da zakon nije u skladu sa Ustavom.

Prijedlogom zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM predviđa se da svi ugovori o kreditu u švicarskoj valuti budu konvertirani u KM po tečaju važećem na dan sklapanja ugovora.

Hypo Alpe Adria banka tvrdi da je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski izaslanik Mario Karamatić, protivan principima vladavine prava i neustavan.

Banjalučka i mostarska uprava ove banke uputile su pismo Parlamentarnoj skupštini BiH u kojem iznose stav da bi ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, proizveo štetne posljedice, ne samo za cjelokupan bankarski sustav BiH, nego i za BiH i porezne obveznike, te prouzrokovao dodatnu pravnu nesigurnost među stranim investitorima.

Uprave Hypo banaka u BiH vjeruju da parlament BiH, prema Ustavu, nema nadležnost za donošenje ovakve vrste zakona.

OGLASI

Loading