Select Page

Usvojen proračun ŽZH za 2024. godinu

Usvojen proračun ŽZH za 2024. godinu
Proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u visini od 156.239.881 KM usvojen je po hitnom postupku na 13. sjednici Skupštine ŽZH održanoj u četvrtak u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Predložena su 23 amandamana, a njih čak 20 predložio je Tomislav Bandić (HRS). Dva je predložio Zvonko Jurišić (HSP BiH), a jedan Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević). Svi amandmani su odbijeni.

Sjednicu je nazočilo 20 od 23 zastupnika, 19 je glasovalo za proračun, a protiv je bio Tomislav Bandić.

Proračun je veći za 8.011.671 KM u odnosu na onaj iz 2023. godine, a ukupne prihode čine porezni prihodi (135.452.938 KM), neporezni prihodi (10.086.943 KM), tekuće potpore (8.700.000 KM) te finaniranje (2.000.000 KM).

Najznačajnija stavka su prihodi od PDV-a koji su planirani u iznosu od 75.158.960 KM dok su druga najznačajnija stavka prihodi od poreza na dobit poduzeća koji su planirani u iznosu do 47.813.978 KM. Prihodi od poreza na dohodak kao treća najznačajnija stavka u poreznim prihodima planirani su u iznosu od 10.750.000 KM.

Uoči početka sjednice zastupnik HRS-a Tomislav Bandić ukazao je na problem usvajanja proračuna po hitnom postupku.

Moram upozoriti na protudemokratski i nestandardni način donošenja proračuna u Skupštini ŽZH jer se točka unutar samog sazivanja sjednice dnevnog reda se donosi po hitnoj proceduri čime je to jedan od najnetransparentnijih vidova donošenja proračuna gdje se zapravo narod ništa i ne pita.

U tom smjeru ću ponuditi 20 amandmana i nadam se da će neki biti prihvaćeni, odnosno to su amandani koji su urađeni na temelju razgovara i suradnje s ljudima i nadam se da će se usvojiti. Moram pohvaliti da su usvojeni amandani koje smo predlagali ranije odnosno postali su dio proračuna iako su prethodno bili odbijeni. To je klasična vladajuća mantra gdje oni odbijaju amandmane međutim naknadno ih usvoje, ne znam zašto to rade i nadam se da će ovaj put drugačije postupiti, izjavio je prije sjednice za portal Jabuka.tv zastupnik HRS-a Tomislav Bandić.

Proračun je obrazložila ministrica financija ŽZH Blagica Leko.

Prihodovna strana je rađena u skladu s projekcijama od strane Federalnog ministarstva financija, a isto tako uvrstili smo i grant Federacije BiH od 8,3 milijuna maraka. Što se tiče rashodovne strane, tu ću se dotaknuti samo onih stavki koje se uvelike razlikuju u odnosu na izmjene i dopune proračuna odnosno njihovo uvećanje. Tako imamo u ovom proračunu dodatno uvećanje sredstava za sport u iznosi od 200.000 KM, što je u ovoj godini ukupno 1,4 milijuna KM. Isto tako na stavci kulture dodatnih 100.000 KM što znači da je ukupno na toj stavci za 2024. godinu 400.000 KM, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica Leko.

Uvećane su stavke za obitelji s troje i više djece kao i branitelje.

Jedan od većih naglasaka je na našoj socijali, tako da za tekuće prijenose za socijalnu zaštitu osigurali smo 1,1 milijun KM. Isto tako tekući prijenosi za stavku za obitelji s troje i više djece dodatno uvećanje za 150.000 KM što znači da u ovom proračunu za tu stavku imamo 10,6 milijuna KM. Dodatno je uvećana stavka za naše branitelje, 1,4 milijuna KM što znači uvećanje od 300.000 KM koje se odnose na stambeno zbrinjavanje za naše branitelje. Isto tako imamo uvećanje što se tiče egzistencijalne novčane naknade gdje je mjesečni iznos sa 6 KM povećan na 7 KM te je ukupno povećanje na toj poziciji 220.000 KM, objasnila je Leko.

Nedavno je potpisan ugovor o izgradnji obučnog centra MUP-a ŽZH koji će biti izgrađen u Ljubuškom, a to je ujedno i najveći kapitalni projekt u idućoj godini u ŽZH.

Najveći kapitalni projekt u proračunu za 2024. godinu je 7,5 milijuna KM, a odnosi se obučni centar Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH s kojima smo već potpisali ugovor. Šest milijuna maraka bi trebali dobiti iz federalnog proračuna za taj projekt. Što se tiče kapitalnih projekata, za naše općine i gradove izdvojeno je 2,5 milijuna KM. Svakako ću tu naglasiti ulaganje kroz nabavku opremu gdje planiramo dva vatrogasna vozila s ljestvama koja ćemo ponovno dodijeliti našim jedinicima lokalne samouprave, kazala je za ministrica financija ŽZH.

Županija Zapadnohercegovačka godinama se nije zaduživala, no i ove godine planirana je stavka mogućeg zaduženja od 2 milijuna KM u slučaju neplaniranih promjena u prihodovnoj strani.

S ponosom kažem da se ŽZH osmu godinu zaredom nije zadužila. U ovom proračunu smo planirali neki vid financiranja u iznosu od dva milijuna KM kao osigurač u slučaju nekakvog pomjeranja što se tiče prihodovne strane, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv ministrica financija ŽZH Blagica Leko.

Da će ŽZH i u 2024. godini proći bez zaduženja, nada se i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Ponovno smo planirali dva milijuna maraka zaduženja naše županije, ali kao i proteklih dosta godina nismo se zaduživali. Nadam se ćemo uspjeti kroz rebalanse i povećanje prihoda izbjeći dodatno zaduženje. U srijedu smo imali skupštine odbore i tu je bilo rasprava i raznih prijedloga vezano za proračun, a bitno je da je na svim odborima proračun podržan. Ono što je vrlo bitno, mi se trudimo da u prethodnoj godini donosimo proračun za narednu tako da ga na vrijeme usvajamo i radimo sve po zakonu, izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Sjednica je održana u kinu Borak jer je u tijeku obnova dvorane Skupštine ŽZH.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading