Select Page

Usvojeni zakoni o roditeljima/njegovateljima

Usvojeni zakoni o roditeljima/njegovateljima

Usvajanjem životno važnih zakona i odluka, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, danas je okončao 12. redovitu sjednicu .

Nakon dulje konstruktivne rasprave, jednoglasnu potporu izaslanika dobio je Zakon o roditeljima/njegovateljima. U pitanju je novo zakonsko rješenje kojim se tretira pravo roditelja djece, odnosno osoba s poteškoćama u razvoju. Zakonom koji će nakon što ga je usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH moći stupiti na snagu, predviđeno je da roditelji, odnosno njegovatelji djece i odraslih sa stopostotnim invaliditetom dobiju pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u Federaciji BiH.

Budući da je tijekom rasprave ukazano i na niz nedostataka čijim bi se otklanjanjem na kvalitetniji način mogao riješiti status roditelja/njegovatelja, uz zakon je usvojen i zaključak kojim je Dom naroda obvezao priređivača zakona, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, da u roku od tri mjeseca  izradi i  uputi u proceduru izmjene i dopune donesenog zakona uvažavajući i primjedbe iznesene u raspravi u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanici u Domu naroda, usvajanjem odluke o razrješenju dosadašnjih te imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH danas su,deblokirali su rad ove iznimno važne Komisije, a time i otvorili put milijunskim investicijama koje su bile na čekanju od studenog 2019. godine. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH  u današnjem nastavku sjednice usvojio je i Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kojim se na kvalitetniji i jednostavniji način uređuju spomenute oblasti. Prednosti zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti. Uoči nedostatci zakona otkanjat će donošenjem podzakonskih akata, stoji u zaključku koji je usvojen uz Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading