Select Page

VAPAJ ZA BOLJIM SUTRA: U Grudama održan Ganga fest

VAPAJ ZA BOLJIM SUTRA: U Grudama održan Ganga fest

Vremena za čovjeka Gruda, za čovjeka Bekije, za čovjeka Herceg Bosne uvijek su teška i izazovna. I zato je kada bi mu teško bilo znao zapjevati, kroz stihove izraziti svoju bol, težinu svog križa, poslati vapaj uime svog naroda… znao je zagangati da ga čuje cijeli svijet. A s obzirom kako se nekad zbog gange uhićivalo, čuo ju je, a i danas je čuje cijeli svijet, piše grude.com.

S obzirom koliko današnja vremena sliče nekim ranijim, i to svakim danom sve više, izgledno je da će ovaj Unescov brend ponovno postati vapaj za boljim sutra hrvatskog naroda, a tekstopisci vjerojatno već sada uprežu vijuge kako bi se poslala snažna poruka jednom kratkom, ali snažnom pjesmom.

U Grudama je ove nedjelje održan “Ganga fest”, festival gange na kojem su nastupili pjevači iz Hercegovine i Dalmacije. Kroz povijest, ovaj festival se održavao bilo kod igrališta u Grudama, bilo u kavanama ili u kinodvorani Grude, ali su se entuzijasti trudili zadržati ga na razini da ne dođe do postupnog gašenja. Ove godine ga je na blagdan svete Katarine održala udruga Davorija i njezin utemeljitelj Jure Miloš. Brojni gangaši prodefilirali su dvoranom Biberon, neki koji na sceni nisu bili godinama, neki koji su tek naučili gangati, a i zaboravljeni asovi i početnici izmamili su veliki pljesak. Sam Miloš koji je događaj organizirao kako bi još više uveličao blagdan svete Katarine, priznao je da je bio plan da se događaj održi kod grudske ljepotice crkve svete Kate, međutim vremenske neprilike tome nisu išle u prilog.

Ali, događaj se održao, iz prvih redova zapljeskao je fra Stanko Pavlović, sveprisutni grudski župnik koji je došao pozdraviti ukupno peti događaj u ovih nekoliko dana koji je organiziran u čast svete Katarine.

Ovo nije završni događaj u organizaciji Jure Miloša za ovu godinu. Poznati hercegovački etnoglazbenik i ove godine priprema BOŽIĆNO SILO koje će se održati 15. prosinca, a svi koji žele su dobrodošli.

OGLASI

Loading