Select Page

Vatreni osvojili treću medalju, pri čemu drugu broncu

Vatreni osvojili treću medalju, pri čemu drugu broncu

Gotovo nestvarno zvuči podatak da je hrvatska nogometna reprezentacija u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima treći put osvojila medalju, pri čemu drugu broncu.

Prije katarske bronce, “Vatreni” su bili drugi (2018) i treći (1998), a tri puta nisu prošli skupinu (2002, 2006, 2014).

Za Maroko je već ulazak u polufinale bio najveći uspjeh, ne samo u povijesti te zemlje, već i afričkog nogometa.

Prvu broncu “Vatreni” su osvojili 1998. u Francuskoj u svom premijernom nastupu na svjetskim prvenstvima. Na “Coupe de Mondeu” po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a za nas SP u Francuskoj ima povijesni značaj, jer je hrvatska reprezentacija pod vodstvom Miroslava Blaževića u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta. Taj podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce.

Hrvatska je igrala sjajno. U prvom kolu je pobijedila Jamajku 3-1, potom i Japan sa 1-0. U trećem susretu Hrvatska je izgubila od Argentine (0-1).

U osmini finala je pala Rumunjska sa 1-0, a u četvrtfinalu Njemačka sa 3-0. Hrvatska je zapela u polufinalu od Francuske (1-2), a u susretu za treće mjesto naši su nogometaši porazili Nizozemsku 2-1. Dodajmo kako je Davor Šuker završio turnir kao najbolji strijelac sa šest golova.

Nova medalja je stigla 2018. u Rusiji, gdje su “Vatreni” pod vodstvom Zlatka Dalića otišli i korak više, do finala i drugog mjesta.

Ovoga puta nisu bili potrebni jedanaesterci, “Vatreni” su srušili “Gordi Albion” nakon produžetaka sa 2-1 plasiravši se u finale.

Nažalost, hrvatska reprezentacija je ipak ostala bez svjetskog naslova nakon što je u finalnom susretu u Moskvi izgubila od Francuske sa 2-4.

Treća medalja stigla je u Katru, gdje su “Vatreni” stigli sa čak 18 noviih igrača u odnosu na Rusiju.

Katarski World Cup otvorili smo remijem protiv Maroka (0-0), uslijedila je pobjeda protiv Kanade (4-1), pa novi remi Belgijom (0-0).

U osmini finala Japan je srušen boljim izvođenjem jedanaesteraca, baš kao i Brazil u četvrtfinalu. U polufinalu je Argentina bila bolja (3-0), a u susretu za broncu Hrvatska je porazila Maroko sa 2-1.

Dodajmo kako je hrvatska reprezentacija nije prošla skupinu na svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Njemačkoj, te 2014. u Brazilu.

OGLASI

Loading