Select Page

(VIDEO) Šuica u Europskom parlamentu o dugotrajnosti postupka protiv „šestorke“

(VIDEO) Šuica u Europskom parlamentu o dugotrajnosti postupka protiv „šestorke“

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u Bruxellesu voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica osvrnula se u svom govoru na dugotrajnost postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu hrvatskoj šestorci iz Bosne i Hercegovine.

“Kao potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu osjećam se pozvanom na ovom mjestu izraziti zabrinutost zbog dugotrajnosti postupka. Od dragovoljne predaje ‘šestorke’ Haagu prošlo više od 11 godina, a ovaj sudski proces postao je jedan od najduljih sudskih procesa na prostoru bivše Jugoslavije”, istaknula je europarlamentarka Šuica.

Podsjetimo, prije dvije godine i tri mjeseca Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je prvostupanjsku presudu šestorici bivših dužnosnika.

“Međunarodni kazneni sud u Haagu osnovan je s ciljem uspostave istine i održavanja mira, a želim vjerovati da će u procesu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića pravda i istina biti zadovoljene, te da će presuda biti izrečena brzo,” naglasila je Šuica,

Za kraj, europarlamentarka Šuica zaključila je: “Moramo se voditi istinom ako želimo doći do pomirenja naroda i uspostave trajnog mira, a istina je da su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH tijekom 1995. godine stvorile preduvjete za završetak rata i uspostavu mira, te da je uzrok rata u Hrvatskoj i BiH Miloševićeva velikosrpska politika, čije su posljedice Srebrenica i Vukovar, najveći zločini od Drugog svjetskog u Europi“.

poskok.info

OGLASI

Loading