Select Page

VIJEĆE MINISTARA UTVRDILO: Za obnovu škola, vrtića, bolnica… 27,276.989 eura

VIJEĆE MINISTARA UTVRDILO: Za obnovu škola, vrtića, bolnica… 27,276.989 eura

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo je informaciju o prijenosu znanja iz iseljeništva u BiH. Informacija, između ostalog, daje prikaz ljudskih resursa, odnosno znanstvenog i stručnog potencijala iseljeništva iz BiH, organizacije znanstvene dijaspore, aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugi akteri u prijenosu znanja iz iseljeništva u javne institucije i privatni sektor u BiH.

Stručni kadrovi

Prema statističkim podacima zemalja prijema, kojima raspolaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, pripadnici iseljeništva iz BiH su izuzetno dobro obrazovani. Posebno visok postotak visokoobrazovanih iseljenika zabilježen je u Australiji (54,6%), SAD-u (41,5%), Švedskoj (29%) i Norveškoj (38%). Rezultati istraživanja “Mapiranje dijaspore”, provedenog u drugoj polovini 2017. u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”, potvrđuje da je najveći broj stručnog kadra u iseljeništvu zainteresiran za doprinos razvoju BiH upravo preko prijenosa znanja i vještina. Značajna suradnja u proteklom razdoblju ostvarena je s Bosanskohercegovačko-američkom akademijom umjetnosti i nauka – BHAAAS, koja okuplja oko 320 priznatih stručnjaka u oblastima medicine, prirodnih znanosti, tehničkih, društvenih i humanističkih znanosti te umjetnosti i kulture. Pomoć, koju BHAAAS pruža doniranjem medicinske opreme bolnicama i kliničkim centrima u cijeloj BiH, premašila je pola milijuna američkih dolara, a vrijednost doniranoga osobnog rada njezinih članova za BiH u ovoj oblasti veća je od 300 tisuća američkih dolara. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nastavit će s aktivnostima na prijenosu znanja iz iseljeništva u BiH, kao i aktivnostima kojima će se omogućiti sustavno uređenje prijenosa njihova znanja uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu s nadležnostima.

Novo zaduženje

Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je odluku o kriterijima i dodjeli priznanja za iseljenike i organizacije iseljeništva iz BiH. Utvrđen je i prijedlog sporazuma o zajmu (dodatno financiranje za projekt energetske učinkovitosti) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Ukupna vrijednost zajma je 27,276.989 eura, od čega će FBiH biti alocirano 60%, a Republici Srpskoj 40% sredstava. Rok otplate zajma je 32 godine uz odgodu plaćanja od sedam godina. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u javnim objektima u BiH. Ovakvi projekti značajni su, primjerice, za škole, vrtiće, bolnice…

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading