Select Page

VIR: Proslavljen blagdan svetog Jure i 150. obljetnica župe

VIR: Proslavljen blagdan svetog Jure i 150. obljetnica župe

Blagdan svetoga Jure proslavljen je danas u Viru svečanom svetom misom koju je u 10 sati u župnoj crkvi predmolio generalni vikar mostarsko – duvanjske biskupije don Željko Majić uz koncelebraciju mnoštva svećenika. Ove  godine u Viru je posebno svečano jer župa obilježava 150. obljetnicu osnutka. Na samom početku svete mise, župnik župe svetog Jure don Marin Krešić je pozdravio pristutne riječima zahvalnosti trojedinom Bogu. „Ovaj će dan biti neizbrisivo upisan u naša srca i uklesan u našu povijest. Ovdje je pristuno 150 godina vjerničke povijesti. Sveti Jure hrabro je svjedočio svoju vjeru. Mi živimo u izazovnim vremenima, potrebno nam je svjedoka kao što je bio sveti Jure, a svjedočit ćemo svoju vjeru svojom poniznošću, jednostavnošću, svojim životom. Neka nam sveti Jure bude veliki zagovornik kod Boga u tome“, kazao je don Marin Krešić u uvodu svečane svete mise.

Generalni vikar mostarsko – duvanjske biskupije don Željko Majić u uvodu je ispričao mostarsko – duvanjskog biskupa monsinjora Petra Palića koji je trebao predmoliti svečano misno slavlje danas, ali i misu devetnicu sinoć u Viru. Kako je kazao don Majić, biskup je spriječen zbog više sile. „No, on je s vama dohom i u molitvama, te vam upućuje čestitke povodom obljetnice župe i šalje vam svoj pastirski blagoslov“, kazao je don Majić.

U svojoj homiliji generalni vikar mostarsko – duvanjske biskupije don Željko Majić je izrekao čestitke povodom obljetnice župe, ali i izrazio zahvalnost Bogu jer se sjeme župne zajednice ovdje prije 150 godina zasađeno, razvilo u plodonosno stablo vjere, koje Bogu hvala i danas traje i rod daje. „Zahvaljujemo što je ova župna zajednica rodila i pomogla da stasaju dvije župe, kćerke: župu u Vinjanima 1972. godine i 1980. Ova župa je primila bezbrojnu vojsku rođenih, te ih za stolom riječi i tijela Gospodnjega stalno hranila, u sakramentu svete ispovijedi čistila, u bolesti hrabrila i u nadi vječnoga života vječnom Ocu njihove duše preporučivala. Koliko je samo pred ovim oltarom izrečeno zavjeta na vječnu ljubav. Kako ne zahvaliti za toliko duhovnih zvanja koja je vjera ovoga puka za službu Bogu u svećeništvu i redovništvu oduševila. Bogu hvala na svemu. No, kako se nadamo da ovo nije kraj zemaljskog hoda ove župe, nego da nam je milošću Božijom u vjeri, ljubavi i nadi i dalje zemljom kročiti, mi u isto vrijeme Bogu preporučamo ovu župnu zajednicu, njezine kćerke u Vinjanima i Zagorju, cijelu posuški kraj s molitvom da nam ovakva okupljanja, obljetnice i slavlja ne budu tužna sjećanja na prošla vremena, nego Božji zamašnjak u svetomu Duhu, zamašnjak novoga života u punini, koji samo dobri Bog čovjeku koji s njim surađuju može dati“, kazao je don Majić.

Govoreći o stopedesetoj obljetnici ove župe pod zaštitom svetoga Jur, don Majić je istaknuo da su upravo toliko godina propovijednici na ovaj dan uprisutnjivali ovog sveca, moleći za njegov zagovor i pozivajući na nasljedovanje da uvijek budemo na strani pravde i na strani pobjede.

Prigodom obljetnice župe, donMajić je progovorio o župi. „Što je to župa? Htio Bih vas potaknuti da više volimo svoju crkvu, svoju župu, da je osjećamo kao svoj dio i tako ulažući se u nju ona nama posredovala onu milost koju je od Gospodina primila. Neću govoriti o zakonskim ovozemaljskim principima uređenja župe, jer to je promjenjivo, svaka župa se može prustrojiti, mijenjati, rađati nove župe kao što smo tome i ovdje svjedočili… U ovom trenutku želim staviti naglasak na teološku definiciju župe, koja kaže da je župa zajednica vjernika koja se okuplja i slavi svetu Euharistiju. Euharistija je središnji sakrament crkve. Valja nam imati na umu da se svaka župna zajednica ostvaruje u Euharistijskom slavlju, to je susret s Kristom Gospodinom.  Euharistija je novi savez s Bogom. Čuvajmo Euharistiju i nedjeljna okupljanja. Ako se pitamo zašto su naši pradjedovi prije 150 godina išli pitati tadašnjeg biskupša Kraljevića da se osnuje župa. To je zato što su htjeli imati Isusa u svojoj sredini. Zato danas zahvaljujemo Bogu na vašoj vjeri, na bjeri vaših pradjedova, onih koji su doveli do osnutka župe, molili, onih koji su se žrtvvali za duhovni, ali i građevinski rad župe“, kazao je don Majić. Don Majić je propivijed zaključio pozivom da budemo kao sveti Jure. „Da prepoznamo sve loše u sebi i to probodemo mačem i kopljem snage vjere. Da u sebi ubijemo zlo sebičnosti, gramizljavosti, nebrige za druge, neodgovornnosti, razdijeljenosti i da snagom Isusovog križa pobjeđujemo zlo, dakle zmaja u sebi. Sveti Jure je uspio nadvaladati smrtni žalac grijeha, kao pravi vojnik izvojevao je pravi boj za Krista. Budimo i mi na strani pobjednika“, zaključio je don Majić.

Za veliki jubilej i sami blagdan, župljani su se intezivno duhovno pripremali. Od jeseni prošle godine duhovnim seminaraima, te misama devetnicama uoči blagdana svetog Jure. Svaku večer u 18 sati slavljene su mise sa svećenicima koji  su imali zanimljive i aktualne teme kroz homilije.  Također, povodom 150. obljetnice župe,  u srijedu 21. travnja predstavljene su dvije monografije povodom obljetnice župe. Prvu monografiju napisao je fra Robert Jolić i nosi naziv „Sto pedeset godina župe Vir kod Posušja“, dok je drugu napisao nekadašnji virski župnik, don Ilija Drmić. Naziv monografije je „Ljetopis pisan srcem” Župa Vir 50 godina u crkvenom i društvenom tisku (1971.-2021.)“. 

Više o monografijama možete pročitati na našoj poveznici:
http://www.radioposusje.ba/content/predstavljene-dvije-monografije-o-%C5…

Sveti Juraj je živio oko 300. godine za vrijeme cara Dioklecijana. Jedan je od najslavnijih mučenika kršćanske crkve. Zaštitnik je dražava Engleske, Portugala, Armenije, Litve, regije Katalonije, te mnogih gradova i župa diljem svijeta. Po svetom Jurju je država Gruzija dobila ime. Svetog Juru se ubraja u Četrnaest svetih pomoćnika. Zagovara ga se kod ratne opasnosti, groznice, kuge, za lijepo vrijeme, zaštitnik je domaćih životinja, zemlje, usjeva, ratara, pastira…

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading