Select Page

Više od 3500 maturanata iz Dalmacije oduševljeno Hercegovinom

Više od 3500 maturanata iz Dalmacije oduševljeno Hercegovinom

Više od 3500 maturanata, 200 profesora i vjeroučitelja, čak 72 autobusa, pristiglo je jučer na 16. tradicionalni godišnji susret maturanata u Hercegovini koji organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, uz suorganizaciju ostalih biskupija, a prvotno su za organizaciju zaduženi vjeroučitelji koji rade u srednjim školama. Lijepo i sunčano vrijeme jučer tijekom dana bio je dodatan razlog dobrom provodu u Hercegovini, a brojnim maturantima iz Zadra, Šibenika, Splita, Sinja, Omiša, Makarske, Metkovića, Imotskog i Dubrovnika ovo je bio prvi posjet ovom dijelu Bosne i Hercegovine, pa su i prvi dojmovi nešto što će mnogi od njih ponijeti sa sobom kući.

11072630_999054276773568_4465574283477303787_o

Hercegovci dobri domaćini

Dosadašnjih godina ovaj susret je organiziran diljem Dalmacije, od Veprica, Knina do Zadra, a posljednjih pet godina susret se organizira na Humcu, što vjerojatno dodatno dokazuje da su Hercegovci dobri domaćini. Po samom dolasku, mnogi su se uputili u razgledavanje Humca, točnije stare crkve svetog Ante, zatim muzeja koji nosi titulu najstarijeg u BiH te ostalih objekata koji se nalaze u ovom svetištu. Oni koji su to htjeli imali su priliku za ispovijed, a nakon toga služena je sveta misa koju je ove godine predvodio splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, koji je kroz propovijed kazao kako matura koja se nalazi pred ovim srednjoškolcima nije ono najvažnije u njihovim životima, više se trebaju brinuti oko životne mature, odnosno o tomu kakvi će biti ljudi u svom daljnjem životu.

“Ova školska matura, ona je zapravo mala matura, to je mačji kašalj, ali proširio bih je i ovdje bih uključio ovu veliku životnu maturu, a povezane su jedna s drugom. Meni kao biskupu, a vjerujem i vama, veći je problem ova velika, životna matura, na kojoj treba odgovoriti na pitanje: kako ja gledam na bližnje?“, kazao je, između ostaloga, nadbiskup Barišić. Po završetku svete mise i kratkog zadržavanja na Humcu, maturanti su se autobusima, zajedno sa svojim profesorima i vjeroučiteljima, uputili za Međugorje, dok je jedan dio njih nastavio put prema Mostaru, a oni će se na povratku iz Mostara zaustaviti u Međugorju.

10916377_999054710106858_5923974039880784590_o

Na prekretnici života

Ovakav plan je napravljen radi velikog broja onih koji su za ovaj događaj došli iz svih krajeva Dalmacije. Ovom prigodom razgovarali smo s nekima od njih.

“Bila sam na Humcu, doduše davno, kao mala, ali od tada mi je ovo mjesto ostalo u lijepom sjećanju. Lijepo nam je i vrijeme, mislim da će nam dan biti super”, kazala je Jelena, inače maturantica Prirodoslovno-tehničke škole iz Splita. Njezina kolegica Marinela kazala je kako joj je ovo prvi posjet Hercegovini, a što se tiče samog susreta maturanata, dodala je: “Drago mi je da sam dio ovog velikog skupa. Mislim da se svi mi nalazimo na prekretnici života. Iza sebe ostavljamo jedno razdoblje, koje ćemo pamtiti cijeloga života, a isto tako moramo razmišljati što dalje raditi u životu, studirati ili tražiti posao. Ovaj susret nam pruža mogućnost zaroniti u dubinu sebe i otkriti što zapravo želimo.”

FOTO: A.G. i A.B./grude-online.info

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading