Select Page

Visoke potpetice mogu ostaviti trajne posljedice na vašim stopalima

Visoke potpetice mogu ostaviti trajne posljedice na vašim stopalima

Volite visoku petu, uske i elegantne cipele? Nemojte pretjerati s tom ljubavlju jer bi mogla ostaviti trajne posljedice na vašim stopalima.

Često nošenje obuće s visokim potpeticama, uske obuće, kao i one sa šiljastim vrhovima može ostaviti trajne posljedice na razvoj i fizičku strukturu stopala, kaže pecijalist za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ali Erdem Bagatur.

”Osobe koje nose obuću s visokim potpeticama i šiljastim vrhovima trebaju obratiti pozornost na bolesti noge. Mogu se suočiti s poremećajem nožnog palca (halluks valgus), a nošenje visoke potpetice i uske obuće može ostaviti trajne posljedice na fizičku strukturu stopala”, kazao je on.

Zbog poremećaja nožnog palca, poznatijeg i kao čukljevi, mogući su bolovi u tom dijelu noge što otežava kretanje, objašnjava dr. Bagatur za Anadoliju, a osobe koje imaju ovakav poremećaj vrlo često kasnije nisu u mogućnosti nositi zatvorenu obuću.

”Deformitet stopala više je prisutna kod žena, a neke osobe zbog prirodne strukture kosti od djetinjstva moraju posvetiti veliku pozornost. Postoje raznorazne sprave za liječenje ove bolesti, no, niti jedna od njih ne može spriječiti ovaj poremećaj. Jer nažalost, jedini način za izlječenje ove bolesti je operacija”, rekao je on te dodao da je nakon operacije neophodno nošenje ortopedske obuće, u protivnom se isti problem može ponovo pojaviti.

bljesak.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading