Select Page

Vlada FBiH vraća mirovine za 11.600 branitelja koje im je Helez smanjio

Vlada FBiH vraća mirovine za 11.600 branitelja koje im je Helez smanjio

Oko 11.600 vojnih umirovljenika, koji su oštećeni primjenom Helezova Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskoga rata, ponovno će primati mirovine u visini koja je bila do 2013. godine.

Uskoro bi na snagu trebale stupiti izmjene i dopune spomenutoga zakona kojima će se ispraviti nepravde, piše Večernji list.

Naime, Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrala radni tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskoga rata. Razlog za donošenje ovoga zakona je otklanjanje diskriminacije i neujednačenih prava pripadnika braniteljske populacije nastalih donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskoga rata iz 2013. godine.

Podsjetimo, određenom broju vojnih umirovljenika tada je mirovina bila umanjena i do 70 posto. Tako su oni umirovljenici koji su deset godina svaki mjesec primali 1.000 KM, odlukom tadašnjega ministra branitelja Federacije BiH Zukana Heleza, odnosno primjenom njegova zakona, nastavili primati svega 300 KM mirovine.

Budući da je za isplatu mirovina u prijašnjim iznosima potrebno osigurati dodatna sredstva, prema nekim izračunima, riječ je o oko 14 milijuna konvertibilnih maraka, postupak će ići postupno.

“Isplata mirovina korisnicima prava uspostavit će se kroz prijelazno razdoblje od tri godine na sljedeći način: od 1. siječnja 2017. godine mirovina će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. siječnja 2018. godine isplaćivat će se po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1. siječnja 2019. godine mirovina će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485”, stoji u dokumentu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata koji je razmatran u Vladi Federacije BiH.

Kako su naveli iz vlade FBiH, donošenjem ovog Zakona, uz ujednačenje mirovina, bile bi izvršene presude Ustavnog suda Federacije BiH od 22. i 23. siječnja 2014. godine, kojima je ovaj sud utvrdio kako odredba članka 15. stavak 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata nije u suglasnosti s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Inače, smanjenje mirovina samo je jedno od prava koje je za vrijeme Heleza branitelja umanjeno, a tu je i pitanje revizije.

Naime, branitelji i dalje upozoravaju na reviziju koja je, po svemu sudeći, bila nezakonita. “Braniteljima su nezakonito ukinuta prava, što potvrđuju presude sudova koje su u korist branitelja”, navode predstavnici braniteljskih udruga.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading