Select Page

Vlada FBiH zabranila natječaje, povukla zakone i ograničila državne službenike

Vlada FBiH zabranila natječaje, povukla zakone i ograničila državne službenike

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, zadužila Federalno ministarstvo pravde da joj, u roku do najviše 30 dana, predloži izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH, kojim će rukovodećim državnim službenicima obnašanje ove funkcije biti vremenski ograničeno na određeno razdoblje.

”Zadužena su i sva federalna ministarstva da Vladi FBiH predlože izmjene i dopune zakona tako što će kod federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, gdje mandati rukovoditelja nisu ograničeni, obnašanje ovih funkcija biti također vremenski ograničeno”, priopćeno je nakon sjednice Vlade.

Također, Vlada FBiH je donijela zaključak kojim zadužuje institucije Federacije BiH koje je osnovala Federacija BiH, koje vrše javne ovlasti i koje imaju svojstvo pravne osobe, javna poduzeća i druga gospodarska društava s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala da odmah obustave natječajne procedure prijema zaposlenika.

Vraćanje zakona

”Ovakav zaključak sukladan je ekspozeu premijera FBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnesenom prilikom potvrđivanja imenovanja Vlade FbiH”, priopćila je Vlada koje je danas je donijela i zaključak o povlačenju nacrta i prijedloga zakona, prijedloga odluka i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a koje nije razmatrao niti jedan dom Parlamenta Federacije BiH.

Za ostale zakonske projekte, koji su prošli jedan od parlamentarnih domova, Vlada je zadužila federalne ministre da procijene važnost ovih zakona i nakon toga eventualno predlože stav o njihovom statusu.

Ujedno, Federalna vlada je suglasna da iz parlamentrane procedure ne budu povučene odluke o prihvatanju kreditnih zaduženja za proračunsku potporu i infrastrukturne projekte.

Vraćanje na posao

Vlada FBiH prihvatila je danas Informaciju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata o ukidanju Odluke o privremenoj suspenziji i Odluke o zabrani ulaska u službene prostorije uposlenika ovog ministarstva Martina Frančeševića i Dragana Majstorovića.

”Resorni federalni ministar donio je 1.4.2015. Odluku o stavljanju izvan snage prijašnje Odluke o zabrani ulaska u službene prostorije. Imenovana je komisija za otvaranje službenih kancelarija. Time su se stekli uvjeti za njihov povratak na posao”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading