Select Page

VLASTI U BIH SE USUGLASILE: Strategija donosi 200 milijuna eura poticaja

VLASTI U BIH SE USUGLASILE: Strategija donosi 200 milijuna eura poticaja

Nakon višegodišnjeg političkog bojkota i uvjeravanja predstavnika EU-a kako bez njega neće moći privući na stotine milijuna eura iz njihovih pretpristupnih fondova, “glas razuma” je pobijedio i vlasti u BiH će konačno usvojiti zajednički strateški plan o ruralnom razvoju, piše Večernji list BiH.

Projekti EU-a O mogućnosti prihvaćanja tog plana koji će bh. poljoprivrednicima donijeti oko 200 milijuna eura sredstava, koja trebaju stići kroz projekt EU-a pod nazivom “Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development” (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj), nedavno je članove parlamentarnog Povjerenstva izvijestio ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. On je istaknuo kako je prije nekoliko godina definirana potreba da se u BiH donese strateški plan ruralnog razvoja.

– Dugo vremena bilo je potrebno da se postigne unutarnji konsenzus i da počne izrada ovog dokumenta po modularnom principu, što je značilo potrebu prikazivanja podataka iz Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko i potrebu da se objedini ono što je zajedničko. Ovaj strateški plan potreban nam je i da bismo mogli aplicirati prema međunarodnim fondovima bez kojih mi sami ništa ne možemo uraditi, pogotovo što se u Europskoj uniji vodi jedinstvena poljoprivredna politika – kazao je ministar Šarović izražavajući očekivanje da će se ovaj dokument vrlo brzo naći na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH, čime će proces njegova donošenja biti završen. Usvajanjem strateškog plana ruralnog razvoja poljoprivredno-prehrambeni subjekti i ruralne zajednice, kako je priopćeno iz Izaslanstva Europske komisije, za BiH bi ostvarili višestruke koristi, kako zbog koherentnijeg i strateškog pristupa sektoru tako i zbog moguće financijske potpore Europske unije u okviru IPA-e II (2018.- 2020.) s ciljem reforme i jačanja konkurentnosti ovog sektora, uključujući sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni sektor.

Sredstva iz IPA-e II koja mogu biti dostupna ovim sektorima ne odnose se na IPARD sredstva. Kako bi BiH pristupila financijskoj pomoći u okviru IPARD-a, nužno je da ispuni složene uvjete za uspostavljanje IPARD sustava i akreditiranja od Europske komisije za upravljanje fondovima EU-a. To se može dogoditi u kasnijim fazama pristupanja Europskoj uniji, nakon što zemlja postigne dogovor o uspostavljanju sustava i ostvari napredak u zahtjevnim pripremnim procesima.

Ohrabriti mlade ljude

Među mjerama kojima se želi zaustaviti masovni odlazak mladih obitelji iz BiH, spominje se i mogućnost dodjele poljoprivrednog zemljišta u koncesiju po niskim cijenama, jednostavniji i povoljniji pristup ruralnim kreditima, jednostavnija kupnja zemljišta ili prijenos vlasništva na poljoprivredne proizvođače. Ovakva mogućnost spominje se u strateškom planu ruralnog razvoja BiH za razdoblje 2018. – 2021. godine, dokument koji vlasti u BiH moraju usvojiti zbog privlačenja milijuna eura poticaja iz EU fondova u sklopu IPARD programa. Strateški plan je pripremljen u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko Distrikta, uz tehničku potporu USAID/SIDA projekta FARMA II.

– Nužno je ohrabriti mlade ljude i žene da se više uključe u poljoprivrednu djelatnost kako bi se zaustavili rastući negativni trendovi. Potpora se treba osmisliti tako da se prilikom podnošenja zahtjeva za dobivanje određenih grantovskih sredstava prednost daje mladim ljudima, odnosno ženama, ili na način da ta potpora bude posebno usmjerena na namjenske mjere – piše u strategiji.

vecernji.ba

OGLASI

Loading