Select Page

Von der Leyen, Plenković, Rutte i Krišto vjeruju kako će BiH otvoriti pregovore s EU

Von der Leyen, Plenković, Rutte i Krišto vjeruju kako će BiH otvoriti pregovore s EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Europskoj uniji kao jedinstvena i nezavisna država.

Visoko europsko izaslanstvo, koju čine Von der Leyen, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte jučer i danas su boravili u Bosni i Hercegovini.

Von der Leyen je istaknula da je vidljiv određeni napredak i stvarna posvećenost BiH na putu ka članstvu u Uniji usvajanjem važnih zakona, ali da predstoji još posla na ispunjavanju uvjeta za članstvo, posebno kada je u pitanju demokracija i vladavina zakona, sprječavanje pranja novca, sukob interesa i usvajanje zakona o sudovima.

Što više ispunjavate uvjete za članstvo sve više pomažete da u izvještajima prikažem ostvareni napredak. BiH u mnogome sama odlučuje o napretku na putu koji je izabrala, rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen je podsjetila da će Europska komisija do ožujka objaviti novi izvještaj o napretku BiH na osnovu kojeg će europski lideri diskutirati o narednim koracima.

https://youtube.com/watch?v=V7KFWVGXiMw%3Fsi%3D4h6fW4ganUd2LEoK

Predsjedavateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je optimizam i uvjerenje da će BiH u ožujku dobiti točan početak otvaranja pregovora.

Uvjerena sam da će to biti temeljem našeg rada i odgovornosti, uvjerena da put u EU nije lak, ali da ćemo dijalogom, opredjeljenjem, usmjerenošću, našom posvećenošću ka ostvarenju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja doći na ovakav način, kazala je Krišto.

https://youtube.com/watch?v=YavYx00jC0s%3Fsi%3DS0bcwkuLfmdGnCbz

Premijer Nizozemske Mark Rutte naglasio je da treba iskreno reći da je pred BiH još puno posla do ispunjenja svih uvjeta i da bh. političari moraju ostvariti napredak po pitanju 14 prioriteta prije otvaranja pregovora u članstvu.

Poručio je da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uvjete posebno kad je u pitanju vladavina prava.

Podržavamo europske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge evropske zemlje su vrlo zainteresirane da pomognu što dokazujemo i ovim posjetom, naveo je Rutte.

https://youtube.com/watch?v=z4lx3XKgvIk%3Fsi%3D8oV7p2CbhiWEWaCh

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovoratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Europskoj uniji.

Plenković je naveo da današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Europskoj komisiji.

Predsjednica von der Leyen i premijer Rutte prije toga su se sastali s članovima Predsjedništva BiH, dok premijer Plenković nije prisustvovao sastanku.

Plenković je izjavio da njegov nedolazak na sastanak nije bio usmjeren prema iskazivanju bilo kakvog nepoštovanja prema instituciji i Predsjedništvu BiH.

Ne zato što imamo nešto protiv člana Predsjedništva Željke Komšića ili Predsjedništva BiH, nego principijelno smatramo da je za kvalitetno funkcioniranje Bosne i Hercegovine, za ravnopravnost između sva tri konstitutivna naroda, važno da se ta ravnopravnost očituje i u izbornom procesu, kazao je Plenković.

https://youtube.com/watch?v=Bc7hqAxu1LE%3Fsi%3DChnlwk3MXu2Hwkkw

Tijekom sastanka, članovi Predsjedništva BiH informirali su sugovornike o napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla i naporima koji su učinjeni kako bi se ispunili preduvjeti za daljnji napredak na europskom putu.

U tom svjetlu, istaknuli su izuzetnu važnost narednog koraka na europskom putu i izrazili očekivanje da će Europska komisija dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Europsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora o pristupanju BiH s Europskom unijom.

Delegacija se sastala i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a sa sastanka je poručeno da vlasti BiH imaju priliku učvrstiti temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora i otvore povijesni proces u kojem će BiH započeti službene pregovore ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Visoko strano izaslanstvo danas je održalo i sastanke s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem te članovima Zajedničkog kolegija PSBiH i predstavnicima civilnog društva.

Posjet je imao za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste tu priliku i intenziviraju napore kako bi do ožujka 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Također, posjet je bio prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Europske komisije za zapadni Balkan.

FENA

OGLASI

Loading