Select Page

VUKOVAR: Danas se obilježava 23. obljetnica pada Vukovara

VUKOVAR: Danas se obilježava 23. obljetnica pada Vukovara

Građani Hrvatske još jednom će se, na 23. godišnjicu pada Vukovara, prisjetiti stradanja tog grada 1991. godine.

Vukovar, mjesto posebnog pijeteta

Pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru će se danas prigodnim komemoracijskim programom, te Kolonom sjećanja u kojoj će na tisuće ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, biti obilježena 23. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, prema podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kada su JNA i srpske paravojne formacije krenule u opći tenkovsko – pješadijski napad. Prema podatcima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Ubijeno ili poginulo 3.600 ljudi

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dobrovoljaca HOS-a koji su bili pripadnici 204. brigade Hrvatske vojske.

Nakon što je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 tisuće Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske logore odvedeno je nekoliko tisuće branitelja i civila.

Brojni zločini

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na nekadašnjem poljoprivrednom dobru “Ovčara”, između ostalog, ubijeno je 200 branitelja i civila odvedenih 19. studenoga iz vukovarske bolnice. Oni su zakopani u masovnoj grobnici.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara.

Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama. U Vukovaru će biti i predsjednik, premijer i cijela Vlada Republike Hrvatske.

abcportal,info

OGLASI

Loading