Select Page

Vulkanizeri imaju pune ruke posla, zamjena guma u BiH već počela

Vulkanizeri imaju pune ruke posla, zamjena guma u BiH već počela

Stručnjaci s kojima smo razgovarali ističu da je ljetne gume najbolje koristiti na temperaturama iznad 25 Celzijevih stupnjeva, dok se na nižim one plastificiraju i nemaju dobra svojstva, stoga jasno je da oni koji se pitaju jesu li uranili sa zamjenom guma nemaju o čemu dvojiti. Gume se mogu mijenjati.

Poseban kemijski sastav

– Nove zimske gume imaju uobičajenu dubinu profila od 8 milimetara te gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od ljetnih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode po strani i iza gume. Poseban kemijski sastav zimske gume i na niskim temperaturama čini elastičnima, a kombinacija s odgovarajućim dubljim profilom čini gumu zaista potpuno sigurnom za vožnju – stav je stručnjaka.

Vozači, koje smo susreli kod jedne vulkanizerske radnje, tvrde da je u ovom razdoblju bolja nova zimska guma, iako temperature nisu pretjerano niske, nego ljetna koja je već kvalitetno potrošena od ceste koju je ljetos pržilo 50 Celzijevih stupnjeva.

– Kvaliteta kočenja i prometovanje po različitim cestovnim pravcima zasigurno će s novim gumama biti bolje – kažu. Stručnjaci ističu da su zimske gume napravljene da funkcioniraju dobro i kad nema snijega i leda, a na niskim temperaturama vidi se njihova prava vrijednost. Damir Jurčić, koji više od dvadeset godina djeluje u sektoru prodaje i ugradnje guma, kaže kako mnogi vozači zanemaruju važnost zamjene ljetnih i kupnje zimskih guma, a odluku o zamjeni guma donose na temelju vremenske prognoze.

Bolje prijanjaju na cestu

– Mnogi vozači pitaju se ima li potrebe zimi koristiti zimske gume ako kolnik nije prekriven snijegom? Naš odgovor je “da” – zimske gume svakako treba koristiti tijekom zimskih mjeseci bez obzira ima li snijega na cesti ili ne! Damir Jurčić objasnio je kako je karakteristika zimske gume da kod temperatura nižih od 7 Celzijevih stupnjeva ostaje elastična zbog svoga posebnog kemijskog sastava, dok ljetne gume gube elastičnost na niskim temperaturama kao i svojstva prianjanja na podlogu, a takva vožnja je opasna.

Nove zimske gume imaju uobičajenu dubinu profila od 8 mm i gotovo pet puta više šara (ripne) i kanalića za odvod vode od ljetnih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje vode. Također, zimska guma ima do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetne gume – kazao je stručnjak Jurčić.

U brzom servisu Marić iz Gruda, gdje dolaze vozači iz Hercegovine, ali i Dalmacije, ističu kako je zimska guma zakonski obvezna od 15. studenog do 15. travnja te ne preporučuju ono što pojedini rade, a to je da za vožnju koriste dobru ljetnu gumu.

– Ljetna guma na 7 stupnjeva Celzijevih i manje gubi svoja svojstva. Zimska je mekša i bolje prianja uz cestu na hladnom vremenu, stoga zamijenite gume zbog svoje sigurnosti, kao i sigurnosti suvozača – kazali su za Večernji list.

vecernji.ba

OGLASI

Loading