Select Page

WHO podignuo prijetnju koronavirusa na “povišenu”

WHO podignuo prijetnju koronavirusa na “povišenu”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedjeljak procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine s “umjerene” na “povišenu” na međunarodnoj razini, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije.

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa “vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnoj razini i umjerena na međunarodnoj”. 

“Riječ je o pogrešci u formulaciji i mi smo je sada ispravili”, kazala je glasnogovornica organizacije sa sjedištem u Ženevi. WHO je objavio šest izvješća o stanju širenja bolesti otkako je izbila kriza. Bez obzira na ispravak WHO i dalje smatra da epidemija nije “prijetnja javnom zdravlju na međunarodnoj razini”.

Takvu je formulaciju WHO koristio u rijetkim slučajevima epidemija kada je zahtijevao snažnu globalnu reakciju kao u slučaju svinjske gripe H1N1 2009., virusa zike 2016., te groznice ebole koja je poharala dio Zapadne Afrike od 2014 do 2016. odnosno Demokratsku Republiku Kongo 2018. 

WHO je u slučaju epidemije SARS-a 2002.-2003. oštro kritizirao Peking da je kasnio s upozorenjem i da je pokušao skriti domet epidemije. S druge strane WHO je sam bio oštro kritiziran zadnjih godina da je podignuo preveliku uzbunu na virus H1N1 2009., a u slučaju ebole u Africi 2014., naprotiv, bio je optuživan da nije sagledao obim krize prije nego što se proširila. 

U Pekingu prva žrtva

Kineske vlasti službeno su potvrdile 2744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život. U ponedjeljak su vlasti objavile da je prva osoba od te bolesti umrla i u Pekingu, glavnome gradu Kine koji ima 20 milijuna stanovnika. Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. siječnja putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja dišnog sustava.

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad, postala je golema karantena. Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada. Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri. 

Stranci u Wuhanu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da u Wuhanu borave četiri državljanina Hrvatske. Vlade Španjolske i Portugala objavile su u ponedjeljak da zajedno s Kinom i Europskom unijom rade na tome da u domovine vrate svoje građane iz Wuhana. Britansko ministarstvo (Foreign Office) je reklo da je svojim građanima u pokrajini Hubei ponudio izbor da sami odluče žele li ostati ili se vratiti. Francuska je u nedjelju objavila da očekuje evakuaciju stotina od svojih 800 građana iz te regije negdje sredinom tjedna. Povratnici će morati u domovini 14 dana biti u karanteni. Američki State Department je u nedjelju objavio da će evakuirati svoje osoblje iz konzulata u Wuhanu, a ponudit će i ograničen broj mjesta u zrakoplovu privatnim američkim građanima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading