Select Page

Za 10 km autoceste vozači plaćaju 2,5 maraka cestarine

Za 10 km autoceste vozači plaćaju 2,5 maraka cestarine

Za vožnju na novoizgrađenoj dionici autoceste od Međugorja do Ljubuškoga u duljini od 10 kilometara, vozači osobnih auta druge kategorije automobila platit će 2,5 KM cestarine, dok će vozači autobusa i mini-buseva morati izdvojiti 4, a vozači kamiona s prikolicom 5 KM u što je uključen i PDV.

Razlike u cijenama

Vozači koji voze dionicom autoceste iz pravca Sarajevo – smjer sjever na dionici Podlugovi koja je 10 km za osobni automobil platit će također 2,5 KM, dok će vlasnici buseva, manjih kamiona platiti 3,5 KM, znači pola KM jeftinije dionicu autoceste nego što je to slučaj u Hercegovini, ali će zato pola KM više, odnosno 5,5 KM, platiti vozači kamiona s prikolicom. Od Sarajeva do Zenice za cestarinu u duljini od 51 km vlasnici automobila druge kategorije morat će izdvojiti 12 KM, treće 18,5 KM, a vlasnici četvrtke kategorije automobila 24,5 KM. Ovako izgleda cjenik cestarine koji je utvrdila Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo prometa i veza, najnovijom uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 koju posjeduje “Večernjak”. Ovom uredbom se utvrđuje naplata i visina naknade za korištenje autocesta (cestarine) na izgrađenim dionicama autoceste na naplatnim mjestima u otvorenom i zatvorenom sustavu naplate cestarine. Uz KM, naknada za korištenje autoceste se naplaćuje na naplatnim mjestima i u eurima. Najveća novčanica eura koja se može primiti na naplatnim mjestima jeste 100, s tim da se povrat novca vrši isključivo u KM po destimulativnom tečaju u omjeru jedan euro jednak je 1,80 KM. Kao u susjednoj RH Vlada FBiH uvodi i sustav elektronske naplate cestarina ACC TAG. „Autoceste Card“ je usluga koja korisnicima autoceste omogućava plaćanje cestarine na naplatnim mjestima bez zaustavljanja vozila na naplatnim stazama.

Bonus od 20 posto

Prednost ACC usluge ogleda se u efikasnijem i jednostavnijem načinu plaćanja cestarine korištenjem uređaja, smanjujući korisniku vrijeme čekanja na naplatnim mjestima. Kako bi stimulirali vozače da se kroiste ovom vrstom naplate cestarine omogućen je bonus od 20% na svaku dopunu novčanih sredstava na uređaju. Prema odluci Vlade cestarine na autocestama koje prolaze kroz FBiH neće poskupiti bez obzira što je UNO 21. travnja donio odluku kojom se JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar upisuje u jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza po osnovu PDV-a. Nakon ulaska u sustav PDV-a, JP FBiH d.o.o. Mostar zabilježile se pad prihoda jer su morali platiti porez na dodanu vrijednost svojih prihoda. “Na temelju analize financijskog prihoda ostvarenog za travanj u iznosu od 2,661.788 KM, zbog uvođenja PDV-a, a „umanjenja“ cijena cestarine za iznos PDV-a, JP Autoceste FBiH su umjesto navedenog iznosa od 2,661.788 KM zaradile iznos od 2,275.032 KM, dok je iznos od 386.756 KM, evidentiran na teret plaćanja PDV-a. Analizom prihoda za 2015., u slučaju da su JP Autoceste bile uključenje u sustav PDV za cijelu 2015., umjesto ukupnog iznosa od 31,941.456 KM, iznos prihoda od cestarine bi iznosio 27,300.362 KM”, stoji u analizi o kojoj je raspravljala Vlada FBiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading