Select Page

ZA NEPOVJEROVATI: Pfizer će najvjerojatnije trebati treću dozu

ZA NEPOVJEROVATI: Pfizer će najvjerojatnije trebati treću dozu
Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je u četvrtak kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv koronavirusa 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

Izgledni scenarij je da će vjerojatno trebati treća doza, negdje između šest i 12 mjeseci i potom – bit će docjepljivanja svake godine, no sve to treba potvrditi, rekao je Albert Bourla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa “igrati presudnu ulogu”.

Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati – to trebamo vidjeti, kazao je.

Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti, dodao je.

Znanstvenici u ovom tenutku ne znaju točno koliko dugo traje zaštita od cjepiva, a prva istraživanja pokazuju da je to razdoblje šest mjeseci.

Pfizer je ranije ovog mjeseca objavio studiju po kojoj je cjepivo učinkovito 91 posto protiv koronavirusa, te 95 posto protiv teških oblika koronavirusne bolesti do šest mjeseci nakon druge doze.

Moderna je objavila kako njezino cjepivo štiti u sličnom postotku šest mjeseci. AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja je daju u zapadnim zemljama.

Znanstvenici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze cjepiva.

David Kessler, voditelj tima američkog predsjednika Joea Bidena za borbu protiv covida-19, upozorio je u četvrtak nadležni odbor američkog Kongresa da Amerikanci trebaju računati na docjepljivanja kako bi se obranili od novih varijanti koronavirusa.

U ovom trenutku ne znamo sve, rekao je u izlaganju pred odborom za koronavirusnu krizu Zastupničkog doma američkog Kongresa. “Proučavamo trajanje odgovora antitijela”.

Čini se da je snažan, no počinje blijediti i nema sumnje da varijante predstavljaju izazov, dodao je, prenosi Hina.

Mislim da, radi planiranja, trebamo očekivati docjepljivanje.

Više farmaceutskih tvrtki počelo je testirati modifikacija postojećih cjepiva protiv koronavirusa kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti koronavirusa.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading