Select Page

Za upotrebu pirotehnike kazne od 100 do 1200 KM

Za upotrebu pirotehnike kazne od 100 do 1200 KM

U vrijeme blagdana svake godine upozoravaju se građani, posebice maloljetne osobe, kako petarde nisu za igranje, te da pirotehnička sredstva mogu prouzročiti ozbiljne ozljede prstiju, ruku, lica, opekline, oštećenje sluha i oka, da ne govorimo o stresu i strahu koje izazivaju iznenadne eksplozije pirotehničkih sredstava. Zbog niza terorističkih napada diljem svijeta, pa i u BiH posljednjih mjeseci, te globalnog straha od terorizma, eksplozije pirotehničkih sredstava ove godine izazivat će znatno veću nelagodu, piše Večernji list BiH.

Županijski zakoni

“Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ od 15. prosinca do 18. siječnja provodi akciju “Mirni blagdani”. U to vrijeme će na području HNŽ-a biti pojačane policijske ophodnje, ponajviše oko škola, državnih i općinskih ustanova. Pojačat će se i nadzor nad trgovinama koje prodaju pirotehniku. Sve trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva morat će imati dozvolu od MUP-a HNŽ za nabavu pirotehnike koja se može koristiti za blagdane. Također, vršit će se i pojačana kontrola na tržnicama i mjestima gdje se prodaje nelegalna roba”, kazao je za “Večernjak” Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ i iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kazne za prekršitelje razlikuju se od županije do županije, pa je tako Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ znatno rigorozniji od zakona u HNŽ-u.

“Posjedovanje na javnom mjestu, upotreba, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionirani su Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja, propisana je kazna za roditelja (posvojitelja) odnosno skrbnika maloljetnika ako je izvršenje prekršaja posljedica njegova propusta dužne skrbi o maloljetniku”, navodi se u priopćenju MUP-a SŽ. U navedenim slučajevima u SŽ predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM.

Blagdani bez pirotehnike

Nadležni apeliraju na građane da blagdane provedu bez razornog zvuka pirotehničkih sredstava, da dostojanstveno dočekaju Božića, blagdan mira i ljubavi. Poruka roditeljima je da ako žele razveseliti svoju djecu za blagdane i utažiti njihovu znatiželju, neka im ne dopuštaju da sama koriste petarde i druga pirotehnička sredstva, neka to učine oni u njihovoj nazočnosti, kao i da im nikada ne budu loš primjer koristeći pred njima razorna pirotehnička sredstva.

Roditeljima se skreće pozornost da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovoj dobi, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna upotreba pirotehničkih sredstava. Ne samo zbog visokih novčanih kazni već zbog sigurnosti djece. Svake godine, pa i ove, bilježi se veliki broj ozljeda, posebice kod djece, nastalih nestručnom upotrebom pirotehničkih sredstava. Eksplozija petarde u ruci ili u blizini očiju djeteta ostavlja trajne i za život opasne posljedice, teže tjelesne ozljede, kao i trajni invaliditet. Stoga još jednom skrećemo pozornost na to da se blagdani mogu proslaviti i na mnogo ljepši način od ispaljivanja stotina ili tisuća razornih pirotehničkih sredstava.

vecernji.ba

OGLASI

Loading