Select Page

Zastupnici iz RS-a nisu došli na sjednicu Zastupničkog doma državnog parlamenta

Zastupnici iz RS-a nisu došli na sjednicu Zastupničkog doma državnog parlamenta
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH počela je s 30 minuta zakašnjenja, a u sali nema političara iz entiteta Republika Srpska odnosno predstavnika srpskih stranaka.

Oni, kao što je poznato, bojkotiraju sudjelovanje u donošenju odluka zbog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Dok su u skupštinskoj sali zastupnici iz reda Bošnjaka i Hrvata (29 parlamentaraca, dio srpskih predstavnika nalazi se u zgradi institucija BiH u Sarajevu, ali u prostorijama klubova) javlja Klix.ba.

Oni tako poručuju da dolaze na posao, ali ne žele sudjelovati u radu i procesu odlučivanja dok se ne riješi problem koji je, za njih, prouzrokovao bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Iako je sjednica Zastupničkog doma trebala početi u 12 sati, početak je kasnio 30 minuta. Kolegiju uoči sjednice prisustvovali su Denis Zvizdić i Borjana Krišto, dok Nebojša Radmanović nije sudjelovao, iako je u zgradi institucija BiH.

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da bude razmatran Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Sjednica može biti održana danas bez obzira na bojkot, a za to su potrebna 22 zastupnika u parlamentarnoj dvorani, no kakva god odluka da bude donesena, ako stvari ostanu prema trenutnom stanju, na Domu naroda Parlamenta BiH će ponovo naići na blokadu.

Zbog najave nedolaska zastupnika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem srpnja.

Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH bi trebala biti održana samo 10 dana prije nego što istekne važeća odluka o privremenom financiranju institucija BiH.

Nakon toga nijedna novčana obaveza koja će nastati od 1. listopada neće moći biti isplaćena iz državnog proračuna, pa ni plaće državnim službenicima iz Republike Srpske.

Podsjetimo, proračun je usvojen u prvom čitanju, a prema proceduri, ako bude usvojen u drugom, što podrazumijeva i amandmane, ide u Dom naroda. Ako i državni izaslacni usvoje prijedloge, BiH bi imala proračun i ne bi bila potrebna odluka o privremenom financiranju za četvrti kvartal.

Tu odluku Ministarstvo financija i trezora BiH nedavno je dostavilo Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH pa je za sada nejasno hoće li biti usvojen proračun, odluka o privremenom financiranju ili nijedno od toga, čime bi došlo do “zaključavanja” državne kase.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading