Select Page

Završna konferencija projekta „Misli o prirodi!” poručila: Nastavljamo snažno našu borbu za prirodu

Završna konferencija projekta „Misli o prirodi!” poručila: Nastavljamo snažno našu borbu za prirodu

Tijekom dva dana, 19. i 20. Lipnja 2024. godine, u Sarajevu  konferencija je okupila predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva, institucija, škola, medija i mladih te obuhvatila pet panel raspravu.

Nakon četiri i pol godine implementacije projekt Misli o prirodi!” koji provodi Centar za promociju civilnog društva, financiran od Švedske u iznosu od 4,5 miliona KM, završio je velikom konferencijom nazvanom „Ko će sada misliti o prirodi?”. Konferencija je bila prilika za osvrt na postignuća u osnaživanju uloge i uticaja koje organizacije civilnog društva imaju u zaštiti okoliša, te razmatranje ideja za njihov dalji razvoj utemeljen projektom „Misli o prirodi!”.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Nasiha Pozder naglasila je važnost projekta „Misli o prirodi!” sudjelovanje nevladinog sektora, civilnog društva i uključenost ministarstva od samog početka provedbe: „Značaj projekta je višestruk, a među najznačajnijim je činjenica da je projekt doprinio da se neki vrlo važni zakoni ponovo nađu u proceduri, poput izmjena i dopuna Zakona o prirodi FBiH – istakla je je Pozder.

Drugi dan konferencije posvećen je sistemskoj primjeni Certifikacijskog mehanizma Eko škola, implementiranog u 53 osnovne i srednje škole širom BiH, a čija iskustva će značajno doprinijeti unapređenju nastavnog programa za buduće generacije. U drugoj fazi projekta „Misli o prirodi!” institucije obrazovanja iz HNK i ŽZH pokazale su spremnost za sistemsko uključivanje pomenutog programa u redovni nastavni program. Među njima jebi Srednja strukovna škola Posušje.

Zahvaljujući zajedničkom radu učenika, profesora, stručnih suradnika, administrativnom i tehničkom osoblju te roditeljima naših učenika, a uz podršku lokalne zajednice stekli smo status SUPEREKO ŠKOLE!, poručuju iz škole.

Mali je ovo dio postignutih rezultata projekta „Misli o prirodi!”, a konferenciju „Ko će sada misliti o prirodi?”, CPCD je orjentisao prema budućnosti i već započeo sa kreiranjem planova i daljnjih koraka. Pred Bosnom i Hercegovinom je europski put koji će možda trajati dugo, ali važno je adekvatno se pripremati za poglavlje 27, koje je među najzahtjevnijim od svih 35 poglavlja u pregovaračkom procesu.

OGLASI

Loading