Select Page

Zbog odluke Veleposlanstva Njemačke veliki broj građana BiH mogao bi se naći u problemu

Zbog odluke Veleposlanstva Njemačke veliki broj građana BiH mogao bi se naći u problemu

Austrijska jezična diploma (OSD) je međunarodno priznat ispitni sustav za njemački jezik za sve koji namjeravaju imati validan certifikat u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ipak, kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika u Bosni i Hercegovini mogli bi se naći u problemu nakon današnjeg obavještenja Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu. “Obavještavamo sve kandidate da smo danas, 07.03.2019. godine obaviješteni od strane ÖSD centarale iz Austrije, da od 01. lipnja 2019.

Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate”, navodi se u priopćenju koje su dobili kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje obitelji, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobijanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj. Iz Ispitnog centra Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu za Klix.ba su objasnili da je OSD certifikat austrijski, kao što je Goethe njemački institut, te dodali da ne znaju šta je razlog navedene odluke koja bi otežala odlazak ljudi iz BiH u ove tri zemlje.

“Je li to neka igra službenika u Njemačkom veleposlanstvu u BiH, koji pokušavaju da kandidati idu u Goethe Institut, a ne u OSD, to će se svakako provjeriti u narednim danima. Mi smo obavijestili OSD centralu u Austriji koji, također, nisu upućeni o čemu je tačno riječ.” Ispitni termini za OSD certifikat održavaju se svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri se nalaze širom BiH, navodi sugovornik Klxa iz KŠC-a, za razliku od Goethe Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca zbog čega su velike gužve.

“Ukoliko ovo zaista stupi na snagu kandidatima koji žele ići vani će biti veoma otežano”, dodaju iz KŠC-a. Klix javlja i da OSD certifikat ima neograničeno trajanje, ali da Veleposlanstvo Njemačke u BiH zahtjeva da certifikat pri apliciranju ne smije biti stariji od godinu. “To su neka njihova interna pravila koja nisu jasna. OSD testovi se printaju i pripremaju u Austriji i nama se šalju dan ili dva prije ispita, a mi ih vraćamo nazad gdje se pregledaju i ocjenjuju”, kazali su u Ispitnom centru KŠC-a u Sarajevu. Za kraj ističu da će se pridržavati odluke kakva god bude, ali da će na velikom gubitku biti svi kandidati koji namjeravaju svoj život nastaviti u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

abcportal.info

OGLASI

Loading