Select Page

ZDRAVA HRANA: Povratak na jaču domaću proizvodnju s kamena

ZDRAVA HRANA: Povratak na jaču domaću proizvodnju s kamena

Sve više se priča na sve strane o zdravoj hrani i proizvodnji domaćih proizvoda u hercegovačkom kraju i kršu. Uz poticaje za zdravim domaćim proizvodima i djeca se upoznavaju od dječjih vrtiaća do fakulteta o tome što znači zdrava hrana za zdrav i dug život.

Sve više mladih je često u domovima zdravlja a stariji pričaju kako su oni zdravije živjeli jer su jeli domaće zdrave proizvode. Posebna je priča u Rakitnu i Vučipolju o proizvodnji zdrave hrane. O svemu je pričao i Grgo Grgica Jukić koji uzgaja već dugo i kivi a ističe zdravu hranu na posuškim kamenim njivama i vrtovima i na Vučipolju.

Još se spominju i bakine tepsije s piletinom, teletinom i janjetionom iz pekare s domačim krumpirom. Priča se i o zdravoj puri, maslu i kiselu mlijeku. To smo zabilježili podno povijesnog brda Nečajna na Grginu guvnu kada su se svi oduševili purom i kiselim mlijekom, pa i naši raseljeni Posušani i Hercegovci.

Spominje se i zdrav bijeli luk, raštika, kiseli kupus ali i pravi domaći med s posuških travnjaka i šumaraka prepunih ljekobilja.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading