Select Page

ZDRAVLJE: Bijelim lukom pobijedite prehladu za samo tri sata

ZDRAVLJE: Bijelim lukom pobijedite prehladu za samo tri sata

Naši stari govore da bijeli luk i rakija liječe sve, a čini se da su u pravu. Barem što se tiče bijelog luka.

Istraživanje čiji rezultati su objavljeni u magazinu “Journal of Nutrtion” pokazalo je da konzumiranje jela s pet grama sirovog i isjeckanog, odnosno dva cijela češnja bijelog luka drastično brzo, čak za samo tri sata, aktivira gene koji su uključeni u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koja jačaju imunitet osobe.

Liječnici ne mogu sa sigurnošću utvrditi da se bijeli luk može tako brzo izboriti s prehladom, ali istraživanja koja su ranije provedena upućuju na tu pretpostavku, piše žena.blic.rs.

Ispitanici koji su jeli bijeli luk, rjeđe su bili bolesni, a simptomi su brže prolazili nego kod onih koji ga nisu jeli.

To je, kažu, zbog selena, nekih enzima i vitamina C u bijelom luku.

Inače, selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama. Djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva, odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, piše Ordinacija.

Ako vas je ‘uhvatila’ prehlada, probajte pojesti bijeli luk, ne može škoditi.
Sada samo treba sačekati da doktori potvrde, jesu li naši stari bili u pravu i za rakiju.

Također, bijeli luk je pun eteričnog ulja, vitamina A, B1, B2 i C, aod minerala kalcija, željeza te amino-kiselina i enzima.

Hoćete li jesti svježi ili termički obrađen luk, ovisi o razlogu zbog kojeg ga trebate. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta. Sigurno je da konzumacija bijelog luka snižava tlak za desetak posto, poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. U ovo vrijeme gripa i prehlada, bijeli luk je najbolji izbor.

vecernji.ba

OGLASI

Loading