Select Page

“Zemlja kompromisa” od 1. siječnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom

“Zemlja kompromisa” od 1. siječnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom

Belgija preuzima šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom. Izazova je mnogo, a stvari posebno kompliciraju europski, ali i belgijski izbori u lipnju.

“Tipično belgijski kompromis, to je naša tajna”, kaže Hadja Lahbib s osmjehom. Tako odgovara na pitanje što donosi belgijsko predsedanje EU-om u prvoj polovini 2024. godine.

“Bolji smo u pronalaženju rješenja nego u stvaranju problema”, rekla je ova liberalna ministarka vanjskih poslova koja dolazi iz Valonije, frankofonog dijela Belgije, kada je početkom prosinca predstavljala program predsjedanja.

Kraljevina Belgija je kao “višejezična i multietnička” zemlja navikla na rasprave i traženje kompromisa, dodala je Lahbib. Njezini roditelji potječu iz Alžira, a ona sama je svježe lice u politici – donedavno je bila televizijska voditeljica.

poster

Secrets of the garden.

about:blank

00:00

Sve se mora obaviti prije kampanje

Kao predsjedavajuća zemlja EU-a, Belgija će do kraja travnja morati izaći na kraj sa skoro 150 zakonskih prijedloga koji trebaju proći kroz Europski parlament i druge institucije. Tu spadaju i reforma postupka azila, te pravila za upotrebu umjetne inteligencije.

Jer, krajem travnja Europski parlament zasjeda posljednji put u ovom sastavu. U prvom tjednu svibnja su onda europski izbori.

To znači kako Belgija ima manje vremena nego inače – predsjedavanja službeno traju šest mjeseci, ali ovo će biti skraćeno zbog izbora.

Unatoč tome, liberalni premijer Alexander De Croo želi progurati što više zakona koji mijenjaju gospodarsku sliku EU-a i čine ga konkurentnijim u svijetu. “To znači, štititi ljude, jačati gospodarstvo i spremiti se za zajedničku budućnost”, kaže on.

“Za Belgiju je ovo već 13. predsjedanje Europskom unijom. Valjda zamo što radimo”, dodao je De Croo. Belgija je 1957. bila jedna od šest zemalja osnivačica prvih oblika europskog ujedinjenja.

OGLASI

Loading