Select Page

Župa Vir u nedjelju slavi svoga zaštitnika sv. Juru: Izravan prijenos na Radio Posušju

Župa Vir u nedjelju slavi svoga zaštitnika sv. Juru: Izravan prijenos na Radio Posušju

U nedjelju, 23. travnja, župa Vir slavi svoga zaštitnika sv. Juru. Župa se od četvrtka 20. travnja za ovaj blagdan priprema trodnevnicom. Na sam blagdan mise će biti služene u 9 i 11 sati, kada će biti i procesija. Mise trodnevnice, koje počinju u 18 sati, kao i svečano misno slavlje u 11 sati predslavit će don Andrija Vrane iz Zagreba, koji je vjernicima poznat i kao pokretač i voditelj Malog tečaja kršćanstva u Hrvatskoj. Radio Posušje priprema izravan prijenos misnoga slavlja u 11 sati.

Napomenimo kako će tijekom trodnevnice don Andrija održati posebnu duhovnu pripravu za krizmanike s uputama kako nasljedovati Krista i kako ostati uz Crkvu i nakon Krizme, jer se nerijetko mladi nakon sakramenta Krizme udalje od Crkve. U župi se za taj sakrament pripremaju 23 krizmanika, koji će sakrament primiti 06. svibnja, dok će Prvu svetu pričest 14. svibnja primiti 17 prvopričesnika. Tjedan u kojem jesmo bogat je i sadržajan sam po sebi, jer smo u uskrsnom vremenu. U nedjelju tako slavimo i Mali Uskrs. U župnoj crkvi tijekom večernjih svetih misa do subote traje i devetnica u čast Milosrdnom Isusu.

Svet Jute ubraja se u Četrnaest svetih pomoćnika. Zagovara ga se kod ratne opasnosti, groznice, kuge, za lijepo vrijeme i zaštitnik je domaćih životinja, zemlje, usjeva, ratara, pastira i svih obrta u svezi s ratovanjem. Sveti Jure je bio rimski vojnik, kršćanski je svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Umro je mučeničkom smrću 23. travnja 303. godine za vrijeme Dioklecijanovog progona kršćana u dobi od samo 23 godine.

U razgovoru s virskim župnikom don Ilijom Drmićem doznajemo da statistika pokazuje kako je i dalje sve manje stalnih žitelja u župi Vir. Njih je trenutačno oko 1100. No, stalno se vodi statistika žitelja koji žive u dijaspori, pri čemu se prvenstveno misli na odseljene u europske zemlje poput Njemačke, Austrije ili Švicarske, gdje ih se bilježi oko 510. Pri tome nisu, naravno, ubrojeni vjernici koji su odselili u Posušje, ili pak u Imotski i Split, gdje žive brojni Virani. Godinama se u župi bilježi veći broj umrlih nego ređenih, no župnik don Ilija ističe kako je među umrlima riječ o starijoj populaciji, zaključujući kako su ovdašnji ljudi dobrano dugovječni. Istaknimo kako se mladi iz Vira pripremaju za odlazak na dvodnevno hodočašće u Vukovar, a njih 45 kreće na hodočašće iza ponoći 29. travnja. Za njih je održano 10 kateheza uz klanjanje Presvetom četvrtkom.

Crkva je u dobrom stanju, kao i župni dvor, što je rezultat stalnog ulaganja. Ove godine u planu je uređenje kamenog portala iznad glavnog ulaza, za što su sredstva već prikupljena. Iduće godine planira se uređenje portala iznad zapadnoga ulaza, kao i dovođenje vode do crkve.

Od nadolazećih važnih datuma valja spomenuti i mise na grobljima koje će biti služene 07. svibnja 2017. u 11 sati na groblju u Viru, dok će u 13 sati biti misa na groblju u Podbiloj. 14. svibnja u 13 sati sveta misa bit će služena na groblju Maluša u Zavelimu. Tada se tradicinalno vrši i blagoslov polja.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading